Tendinte in .Ro


Pelicanul este cea mai mare pasare din Delta Dunarii

Pelicanul este cea mai mare pasare din Delta Dunarii

Doua specii de pelicani traiesc in Delta Dunarii, pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) si pelicanul cret (Pelecanus crispus). Fata de pelicanul comun care mai este denumit si Marele pelican alb, pelicanul cret are guşa cenusiu-albicioasa si un ciuf alb pe cap, usor de identificat si diferentiat astfel fata de cealalta mai cunoscuta specie cu care imparte Delta.

La dimensiunile la care ajung exemplarele de pelican comun (pana la 1,4-1,8 metri lungime si o anvergura a aripilor intre 2,2 si 3,6 metri, greutate intre 9 si 15 kilograme), aceasta pasare este cea mai mare din Delta Dunarii, arie ce reprezinta si unicul sau loc de cuibarire din Europa. Ciocul sau lung (intre 29 si 47 centimetri lungime) este inconfundabil, ca si sacul de piele de pe partea inferioara a ciocului si care se poate dilata pentru a cuprinde pestii pe care ii prinde sub apa. Este un foarte bun inotator dar nu se poate scufunda, ci se intoarce brusc pentru a-si cufunda in apa capul si gatul si prinde astfel pestii aflati la adancime mica.

Este o pasare sociabila, traind in colonii si pescuind in grupuri, cu toate acestea pelicanul este monogam. Nu mai mult de 1-2 oua sunt depuse in cuiburile rudimentare construite din stuf iar parintii indeplinesc amandoi datoria de clocire a oualelor in perioada de incubatie de o luna. Spre deosebire insa de parintii frumosi datorita albului lor regal, puii sunt chiar urati la aspect, fiind acoperiti cu un puf gri-negru. Abia dupa 2-3 ani de viata acestia capata penajul parintilor.

Capacitatile lor de zbor sunt uimitoare date fiind dimensiunile pasarilor, sunt excelenti zburatori, utilizand totodata cu maiestrie capabilitatea de a plana. De altfel necesara drumurilor migratorii lungi care ii poarta spre Delta Nilului, spre Orientul Mijlociu si chiar Asia, migratia catre aceste locuri petrecandu-se incepand cu septembrie si pana in noiembrie, intoarcerea lor in Delta Dunarii avand loc la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie.

(fotografie realizata de Rui Ornelas)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti