Tendinte in .Ro


Sotia presedintelui chinez este o renumita soprana

Sotia presedintelui chinez este o renumita soprana

Atunci cand Xi Jinping a fost anuntat ca fiind urmatorul presedinte al Chinei, acesta era deja cunoscut in lumea politica mondiala, la vremea aceea fiind nici mai mult nici mai putin decat vice-presedintele Chinei, al doilea om in stat. Stare de fapt ce nu i-a impiedicat pe jurnalistii occidentali sa faca urmatoarea gluma pe seama acestuia: “Cine este Xi Jinping? Este sotul lui Peng Liyuan”. Apoi, pe cand inca nu-si luase in primire functia de presedinte, a efectuat o vizita oficiala in Statele Unite, din delegatia chineza nefacand insa parte si sotia sa. Din nou motiv de discutii pe aceasta tema, lipsa viitoarei prime-doamne fiind pusa pe seama faptului ca oficialii asiatici au dorit ca viitorul lor presedinte sa nu fie umbrit de personalitatea sotiei sale. In realitate ascensiunea politica a lui Xi Jinping s-a facut “pe cont propriu”, sotia sa preferand sa se retraga din ochii lumii pe masura ce sotul sau urca mai sus.

Peng Liyuan este o vedeta in China si nu numai, calitatile sale vocale si spectacolele in care a aparut propulsand-o intre talentele acestei lumi. Nascuta la 20 noiembrie 1962, s-a inrolat in armata la varsta de 18 ani, in 1980, talentul ei vocal ducand-o aproape de soldatii din prima linie a conflictelor militare chino-vietnameze din acei ani, impreuna cu trupa din care facea parte pentru a canta soldatilor si le intretine astfel moralul (similar lui Marilyn Monroe care a cantat trupelor americane stationate in Coreea in 1954).

In 1982 s-a remarcat in productia de televiziune a postului national chinez ocazionata de celebrarea Anului Nou, devenind faimoasa in intreaga China. A absolvit cursurile Conservatorului de Muzica din Beijing si a obtinut un titlu stiintific pentru studierea muzicii traditionale chineze.

L-a cunoscut apoi pe Xi Jinping prin intermediul unor prieteni comuni (vezi citate despre prietenie), o practica des intalnita in China anilor ’80 ai secolului trecut, tanarul pretendent la mana ei fiind fiul unui faimos revolutionar chinez, Xi Zhongxun. Intrucat Peng Liyuan era deja o personalitate atat in mediul muzical cat si in cel academic, vietile celor doi au fost destul de separate dupa casatoria din 1987, Peng Liyuan traind la Beijing unde avea spectacole in mod regulat dar si zburand peste ocean catre Statele Unite si Canada unde era de asemenea invitata sa cante, iar Xi Jinping locuind in Fujian si apoi Zhejiang, pana la ascensiunea politica ce l-a adus la Beijing.

Cuplul prezidential este casatorit deci de peste 25 de ani, avand o fata, Xi Mingze, nascuta in 1982, absolventa a universitatii din Zhejiang iar in prezent studenta a universitatii Harvard. Odata cu alegerea sotului sau drept presedinte al Chinei, Peng Liyuan a revenit in prim-plan insotindu-l pe acesta in vizitele oficiale pe care le intreprinde si fiind onorata cu titulatura de Prima doamna a Chinei.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti