Tendinte in .Ro


Stiati ca in tinerete Picasso era nevoit sa-si arda lucrarile ca sa-si incalzeasca locuinta?

Stiati ca in tinerete Picasso era nevoit sa-si arda lucrarile ca sa-si incalzeasca locuinta?

Ati aflat deja dintr-un alt articol despre faptul ca Pablo Picasso a invatat sa picteze de la varsta de 7 ani, de asemenea ca impreuna cu familia a locuit in mai multe orase din Spania: Malaga, La Coruna si Barcelona. Primul pas pe cont propriu Picasso l-a facut la varsta de 16 ani, trimis fiind de catre tatal si unchiul sau la Madrid pentru a studia arta la Academia Regala San Fernando din capitala Spaniei. Rigoarea cursurilor nu a fost insa pe placul adolescentului care a renuntat dupa doar cateva luni la scoala de arte, ramanand insa la Madrid pentru aproape un an pentru a vizita muzeele de arta si aprofunda lucrarile lui El Greco, Goya sau Velazquez care il stimulau pe Picasso. Intoarcerea la Barcelona i-a fost grabita de o boala care l-a facut sa aiba nevoie de grija parintilor sai.

La 19 ani Picasso a pornit din nou la drum pe cont propriu destinatia fiind de aceasta data Paris, capitala artistica a Europei. S-a integrat rapid in societatea artistilor parizieni, venind din tara natala ca un personaj important al vietii artistice catalane si fiind astfel adoptat rapid de catre noii sai cunoscuti. In cursul perioadei petrecute pe malurile Senei Picasso a realizat nenumarate picturi, reusind sa sparga gheata cu pictura “Moara din Galette”, prima sa lucrare vanduta in Franta, o pictura ce iese in evidenta pentru cunoscatori ca o schimbare de stil survenita ca urmare a experientelor pariziene ale lui Picasso.

Viata la Paris nu a fost insa usoara pentru tanarul spaniol. In ciuda unei expozitii personale care i-a impresionat pe vizitatori mai ales prin culorile albastre reci, chiar sumbre, Picasso aflandu-se in “perioada albastra” de dupa moartea unui prieten apropiat, vanzarile tablourilor nu au avut darul sa ii asigure venituri suficiente pentru a-si asigura o existenta linistita.

Tanarul a fost nevoit sa inchirieze o camaruta pe care a si impartit-o cu un bun prieten, Max Jacob, critic de arta dar la fel de sarac precum Picasso, o camaruta cu un singur pat in care dormeau pe rand. Picasso dormea ziua, intre vizitele prietenilor sai, Jacob dormea noaptea, ore in care Picasso picta, profitand de faptul ca nu-l intrerupea nicio vizita. Frenezia muncii sale (vezi proverbe despre munca) era insa de multe ori aruncata literalmente la foc, multe dintre lucrarile sale fiind folosite de catre tineri pentru a incalzi camaruta in care locuiau, in perioadele in care nu aveau bani sa-si procure lemne pentru foc. (ironia face ca in prezent oamenii sa-si atarne pe pereti in casa tablouri moderne formate din cate doua, trei sau chiar patru bucati, asa numitele tablouri canvas).Picasso nu s-a simtit insa ca tradandu-se pe sine cu folosirea schitelor si picturilor drept combustibil, el considerand perioada sa de inceput la Paris ca una de formare. Constient de valoarea sa, el a acceptat cu seninatate lipsurile vietii de zi cu zi, el explicand mai tarziu: “Pictorii autentici stiu doar sa duca o existenta eterna si mizerabila, aceea de pictori”.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti