Tendinte in .Ro


Stiati ca Pablo Picasso a invatat sa picteze inca de la varsta de 7 ani?

Stiati ca Pablo Picasso a invatat sa picteze inca de la varsta de 7 ani?

Pablo Picasso s-a nascut in anul 1881 in orasul spaniol Malaga situat in sudul peninsulei Iberice, pe coasta Marii Mediterane, intr-o familie de artisti, tatal sau fiind un pictor apreciat pentru tablourile sale ce debordau de realism fotografic, un stil departe de cel pe care avea sa-l imbratiseze fiul sau cand avea sa ajunga la maturitatea artistica. Inconjurat de ustensile necesare picturii, nu e de mirare ca primele cuvinte ale micului Picasso au fost “piz, piz”, sunete provenind de la cuvantul “lapiz” pe care il auzea in casa si care insemna “creion”. De altfel in primii sai ani de viata baiatul a fost lasat sa se joace cu creioanele, aratand pasiune pentru desen.

Odata ajuns la varsta de 7 ani, tatal sau a inceput sa-l initieze in tehnica desenului si a picturii pe panza, “cursurile” desfasurate acasa avand loc periodic si cu rigoarea unei scoli normale. Tatal lui Picasso considera ca talentul se desavarseste numai prin antrenament si disciplina, incercand copierea schitelor si tablourilor maestrilor, desenand corpul uman dupa imagini si chiar modele.

Pe cand avea 10 ani familia lui Picasso a fost nevoita sa se mute tocmai in capatul celalalt al Spaniei, in coltul de nord-vest, pe coasta Atlanticului, in orasul La Coruna, unde tatal sau primise o slujba de profesor de pictura la Scoala de Arte Frumoase din acel oras. Cum scoala se afla chiar langa casa in care traia familia, copilul Picasso participa la orele de curs sustinute de tatal sau, avand astfel ocazia sa aprofundeze de foarte devreme tehnicile picturii. La 11 ani micul Picasso stia deja sa picteze scene cu umbre, planuri si profunzime. La 13 ani tatal sau l-a surprins acasa pictand peste o schita neterminata a sa si care reprezenta un porumbel si, observand precizia tehnicii baiatului, a recunoscut ca Pablo era un geniu care il depasise deja. Legenda spune ca a fost momentul in care tatal sau i-a daruit lui Pablo ustensilele sale de pictura, renuntand sa mai picteze vreodata. Cu toate acestea, au mai fost gasite tablouri realizate de tatal lui Picasso si datate mai tarziu decat acest eveniment.

La 13 ani, familia s-a mutat din nou, de data aceasta la Barcelona, iar Pablo Picasso a fost acceptat sa dea examen de admitere la Scoala de Arte Frumoase din Barcelona in ciuda varstei sale care nu il califica pentru aceasta scoala. A finalizat lucrarile ce constituiau examenul in doar o saptamana fata de patru cate erau permise studentilor pentru a-si pregati portofoliul de examen si i-a uimit pe profesori cu talentul sau, fiind acceptat bineinteles la cursuri.

La varsta de 17 ani a primit primul sau premiu pentru arta pentru tabloul “Stiinta si caritate” pe care il puteti vedea mai jos si pentru care tatal sau a fost model pentru doctorul din aceasta scena.

Stiinta si caritate
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti