Tendinte in .Ro


Piesa de teatru “Un joc de sah” a dus la desfiintarea teatrului si concedierea actorilor

Piesa de teatru “Un joc de sah” a dus la desfiintarea teatrului si concedierea actorilor

Se intampla in august 1624 cand pe scena teatrului Globe Theatre din Londra era prezentata premiera spectacolului “Un joc de sah”, o satira comica scrisa de dramaturgul englez Thomas Middleton, piesa avand un vadit continut politic. Jocul actorilor era legat de un meci de sah in care, desi nu s-au folosit nume reale ci denumiri precum Cavalerul Alb sau Regele Negru, spectatorii au putut recunoaste cu usurinta o alegorie la adresa relatiilor incordate de la acea data dintre Spania (piesele negre) si Marea Britanie (piesele albe). Regele James I al Angliei era de exemplu Regele Alb; regele Filip al IV-lea al Spaniei era Regele Negru.

Meciul, incordarile, miscarile, tensiunile erau cele ale negocierii casatoriei dintre printul Charles I al Angliei si Maria Anna, infanta Spaniei, cu delegatia britanica in vizita la Madrid in anul precedent, 1623. Tentative de a corupe fețe regale, pacate si secrete romantice au fost dezvaluite in piesa de teatru si au fost oferite spectatorilor inclusiv farmecele si deceptiile din legaturile amoroase dintre inaltele personaje cu sange albastru. Unele personaje au fost prezentate in posturi umilitoare, printre ele fostul ambasador al Spaniei la Londra, infatisat drept machiavelicul Cavalerul Negru.

Oficialitatile spaniole de la Londra au recunoscut la randul lor personajele din piesa pusa in scena de noua ori intre 6 si 16 august 1624 si s-au plans regelui James. Imediat a fost declansata o ancheta iar actorii si autorul piesei au fost pusi sub acuzare pentru ca era ilegal sa infatiseze pe scena regi crestini. Toti oamenii implicati in realizarea piesei au fost amendati, dramaturgul Thomas Middleton nu a mai scris vreo piesa dupa acest eveniment iar Teatrul Globe a fost inchis pe perioada nedeterminata pentru a fi daramat in 1644 pentru a face loc unor cladiri noi ce au servit drept locuinte.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti