Tendinte in .Ro


Cea mai mare piesa de sah din lume

Cea mai mare piesa de sah din lume

Din multitudinea de piese de sah deosebite create de artisti din intreaga lume, aceasta iese cu siguranta in evidenta. A fost dezvelita in luna mai 2012 cu ocazia inceperii campionatului national de sah feminin din Statele Unite in fata cladirii ce gazduieste Hall of Fame-ul acestei ramuri sportive, in orasul american St. Louis (statul Missouri), o demonstratie de forta din partea orasului care doreste sa fie recunoscut drept capitala sahului american si mondial.
 
Regele alb, caci aceasta este semnificatia piesei de sah, masoara 4,42 metri inaltime iar baza sa are un diametru de 1,83 metri. Este de 45 de ori mai mare decat o piesa de sah standard si daca ar fi folosita de niste giganti intr-un joc de sah, tabla de sah ar trebui sa masoare 480 de metri patrati(!). Din fericire piesa nu poate fi mutata, fiind fixata pe un piedestal de ciment.

Filantropul Rex Sinquefield care a finantat realizarea acestei piese de sah a glumit cu ocazia dezvelirii ei cerand ca niste camere de supraveghere sa fie instalate discret in vecinatate pentru ca in cazul in care cineva fura regele, sa poata vedea cine a reusit “performanta”, greutatea sa fiind de 1.034 de kilograme. Piesa de sah si-a gasit deja locul printre monumentele orasului, devenind o atractie pentru turisti, adresa sa fiind, in cazul in care aveti drum prin St. Louis, 4652 Maryland Avenue, in fata World Chess Hall of Fame.

Precedenta cea mai mare piesa de sah din lume era tot un rege, construit in 2003 in Suedia si care masura 3,98 metri inaltime.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti