Tendinte in .Ro


Pinguinul de Galapagos este singurul pinguin tropical din lume

Pinguinul de Galapagos este singurul pinguin tropical din lume

Stiati ca pinguinii traiesc doar in Antarctica, nu-i asa? Ei bine, Spheniscus mendiculus, pe romaneste Pinguinul de Galapagos, este singura specie de pinguini care traieste in afara regiunii gheturilor. Iar ecosistemul pe care si l-au ales sa-l habiteze, Insulele Galapagos, se gaseste fix la Ecuator.

Traiesc doar in aceste insule si bineinteles ca sunt o specie adaptata climei specifice. Cu mentiunea ca arhipeleagul Galapagos, in ciuda faptului ca este asezat pe Ecuator, nu are o clima fierbinte ci una uscata si moderata, datorita apei cu temperatura moderata formata prin unirea Marelui Curent Polar de Sud (Humboldt) cu cel cald Ecuatorial si curentul subteran si rece Cromwell. Rezulta temperaturi ale aerului intre 22 si 28 de grade si ale apei intre 21 si 25 de grade in tot cursul anului.

Curentul Cromwell este si cel responsabil pentru aducerea nutrientilor necesari pinguinilor de Galapagos dar acestia nu se dau in laturi nici de la crustacee si sardine. Pe de alta parte insa, pe langa faptul ca sunt la mana oamenilor ce ii vaneaza chiar ilegal, pinguinii de Galapagos trebuie sa stea departe si de crabi, serpi, bufnite si vulturi pe uscat (unde oricum sunt foarte stangaci in miscari) si de rechini, foci si lei de mare in apa.
 
Sursa foto: Core Ecuador
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Insulele Galapagos