Tendinte in .Ro


Pioneer 10 a fost primul obiect facut de om care a parasit Sistemul Solar

Pioneer 10 a fost primul obiect facut de om care a parasit Sistemul Solar

Sonda spatiala Pioneer 10 a avut ca misiune vizitarea planetei Jupiter si transmiterea de imagini ale planetei, fiind prima misiune trimisa de catre oameni catre Jupiter. De altfel Pionner 10 a constituit mai multe premiere in istoria cosmologiei: prima sonda trimisa catre o planeta din sistemul solar, prima care a trecut de centura de asteroizi de dincolo de Marte, prima sonda care a obtinut imagini detaliate ale lui Jupiter si primul obiect facut de om care a parasit Sistemul Solar.

Lansata la data de 2 martie 1972, Pionner 10 a trecut de Marte in iunie al aceluiasi an apoi a traversat centura de asteroizi care se afla intre Marte si Jupiter intre iulie 1972 si februarie 1973, apropiindu-se de Jupiter in toamna lui 1973 si incepand sa transmita imagini ale planetei din 6 noiembrie 1973, cand se afla inca la 25 milioane kilometri. Cea mai mica distanta de planeta Jupiter a fost de doar 132.252 km in ziua de 4 decembrie 1973. Sonda s-a indepartat apoi de Jupiter dupa ce a reusit sa trimita catre centrul NASA mai mult de 500 de imagini. In iunie 1983 Pionner 10 a trecut pe langa Pluto, cea mai departata planeta de Soare, marcand astfel iesirea din Sistemul Solar a primului obiect creat de om si lansat in spatiu. Sonda a continuat sa transmita informatii despre vanturile solare si razele cosmice pana in 23 ianuarie 2003 cand a fost stabilita ultima legatura cu sonda spatiala. Pioneer 10 se afla deja la mai mult de 7,6 miliarde kilometri departare de Pamant.

Sonda functioneaza inca si se departeaza de Soare cu o viteza de 12,2 kilometri pe secunda, pe o traiectorie indreptata catre steaua Aldebaran care se afla la 68 ani-lumina de Pamant.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Pioneer 10