Tendinte in .Ro


Pitiriazis este o boală cauzată de o ciupercă

Pitiriazis este o boală cauzată de o ciupercă

Pitiriazis versicolor sau tinea versicolor este o boală de piele cauzată de o ciupercă numită Malassezia furfur. Aceasta se găseşte oriunde în mediul ambiant, inclusiv pe pielea noastră şi, în mod normal igiena zilnică şi o imunitate bună împiedică ciuperca să se manifeste. Cu toate acestea există numeroase persoane afectate de pitiriazis, care găseşte un mediu favorabil atunci când este foarte cald şi umiditatea din aer este foarte crescută. Pitiriazis este o boală care nu e contagioasă iar dacă, de exemplu, un membru al familiei este afectat, ceilalţi membri nu au neapărat această boală.

Pitiriazis se manifestă prin colorarea pielii în roşu, sub formă de pete mici, iar treptat pe piele apar coji şi formaţiuni solzoase. Datorită iritaţiei apar şi mâncărimile. Boala poate apărea pe faţă, pe gât, pe braţe, spate şi piept, dar preponderent se manifestă în zonele unde pielea are tendinţă de îngrăşare. Boala este uşor de diagnosticat de către medicul de familie sau de către dermatolog, fie prin simpla vizualizare a bolii, fie prin analiza unui ţesut, procedură care nu este deloc dureroasă şi constă într-o uşoară răzuire într-o zonă cu probleme.

Tratamentul pentru pitiriazis constă într-o medicaţie antifungică. Adesea pacienţii sunt sfătuiţi să folosească creme, loţiuni, şampoane şi unguente antimicotice dar şi pastile cu acelaşi efect. De asemenea este importantă igiena pacientului şi, cel puţin pe perioada tratamentului, ar trebui să folosească cât mai puţine produse cosmetice (cum ar fi gel de duş, sapun, parfum) care pot irita pielea. O alternativă ar fi folosirea unor cosmetice hipoalergenice sau a dermatocosmeticelor.

Tratamentul împotriva pitiriazis distruge imediat ciuperca de pe piele, însă pielea îşi va reveni în câteva săptămâni sau luni, în funcţie de gravitatea problemei. Netratată, boala va dispărea de la sine la bătrâneţe, atunci când pielea nu mai secretă foarte mult sebum. Dacă boala recidivează, fie a fost tratată insuficient, fie pacientul are o predispoziţie pentru recidivă, caz în care se recomandă tratament antimicotic preventiv, luat o dată la câteva luni, la sfatul medicului.

Pitiriazia nu trebuie confundată cu psoriazis, chiar dacă ambele sunt boli de piele, iar numele lor sunt asemănătoare.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti