Tendinte in .Ro


A fost descoperita Alpha Centauri Bb, cea mai apropiata planeta din afara sistemului nostru solar

A fost descoperita Alpha Centauri Bb, cea mai apropiata planeta din afara sistemului nostru solar

Pana de curand cea mai apropiata planeta terestra (stancoasa) din Universul cunoscut era Gliese 876d, o planeta de 6,8 ori mai mare decat Pamantul, aflata la o distanta de 15 ani-lumina de noi si care orbiteaza steaua Gliese 876 in constelatia Varsatorului. Pana de curand caci in octombrie 2012 a fost descoperita planeta Alpha Centauri Bb care nu numai ca este mult mai asemanatoare cu Pamantul in ceea ce priveste dimensiunea sa, dar este si mult mai apropiata ca distanta de Terra.

Alpha Centauri Bb se afla la “doar” 4,3 ani-lumina de Pamant, orbitand steaua Alpha Centauri din constelatia Centaurul. Este astfel cea mai apropiata planeta de Terra, aflata in afara sistemului nostru solar, si cea mai mica planeta cunoscuta ce orbiteaza o stea comparabila cu Soarele. (vrei sa vezi cum arata o explozie solara?). Volumul ei este cu doar 13% mai mare decat al Pamantului deci asemanatoare din acest punct de vedere. Asemanarile se opresc insa aici.

Planeta nu se afla in zona locuibila din acel sistem solar, Alpha Centauri Bb orbitandu-si steaua la o distanta de doar 6 milioane de kilometri de ea, circa 4% din distanta de la Pamant la Soare sau de 10 ori mai aproape de steaua sa decat Mercur de Soare. Din cauza distantei mici fata de stea, temperatura la suprafata planetei a fost estimata de cercetatori ca fiind de aproximativ 1200 de grade Celsius, prea mare ca sa permita existenta apei sau a vietii. Din acelasi motiv, anul pe aceasta planeta dureaza doar.. 3 zile, 5 ore si 39 de minute.

Cercetarile efectuate de un grup de astronomi europeni au inceput in februarie 2008 si au numarat nu mai putin de 459 de observatii ale spectrului de culori al stelei prin metoda spectroscopiei Doppler inainte de a folosi tehnici statistice pentru a demonstra existenta planetei pentru ca, pe 16 octombrie 2012 echipa de astronomi sa anunte ca a detectat in cele din urma aceasta planeta. Daca pe de o parte gravitatia stelei tine captiva planeta, gravitatia acesteia din urma influenteaza si ea, e drept, minor, orbita stelei, lucru vizibil de pe Pamant sub forma modificarilor spectrului de culori al stelei.

Aceasta descoperire incurajeaza noi cercetari asupra stelei Alpha Centauri pentru ca sporesc sansele ca si alte planete, nedetectate pana acum, sa orbiteze aceasta stea apropiata de sistemul nostru solar. Zona locuibila in jurul acestei stele se afla intre 0,5 si 0,9 unitati astronomice (UA), 1 UA fiind egal cu distanta medie de la Pamant la Soare, adica 149.597.870 kilometri. Oamenii de stiinta vor mai avea insa de asteptat pana in 2017 cand va fi disponibila urmatoarea generatie de echipamente de observatie astronomica de tipul spectrometrelor care vor fi capabile sa detecteze cu si mai mare precizie influentele unor posibile planete asupra stelelor pe care le orbiteaza.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti