Tendinte in .Ro


Acis si Galatea – una dintre cele mai triste povesti de dragoste

Acis si Galatea – una dintre cele mai triste povesti de dragoste

Povestea lui Acis este o dramatica poveste de dragoste dintre un tanar pastor din Sicilia (fiu al lui Faunus – zeul roman al padurilor si campiilor, si al nimfei-de-rau Symaethis) si Galatea, o nimfa-de-mare. O completare, in mitologie nimfele sunt spirite feminine care patroneaza apa proaspata in orice forma ar fi ea: fantani, izvoare, paraie, rauri sau mari; nimfele ce ocrotesc apele curgatoare fiind numite si naiade, nimfele ce ocrotesc marile fiind numite si nereide.
 
Acis se indragostise de nimfa Galatea pe care o vazuse intre valuri in cursul uneia dintre calatoriile lui pe mare iar dovezile sale de afectiune sincera au cucerit-o pe aceasta care i-a intors dragostea. Fericirea lor consumata pe uscatul insulei unde venea Galatea sa-l intalneasca pe Acis nu a durat insa foarte mult. Un ciclop de pe insula, Polifem, acelasi care in Odiseea lui Homer ii atrasese pe tovarasii lui Ulise intr-o pestera mancandu-i pe sase dintre ei, era si el indragostit de Galatea, o iubire neimpartasita insa si de nimfa. Gelos, Polifem il ucide pe Acis strivindu-l sub o stanca uriasa la poalele muntelui Etna.

Povesti de dragoste tristeIndurerata, Galatea a transformat sangele lui Acis ce curgea de sub stanca intr-un rau ce a purtat numele tanarului iar zeii au hotarat ca Acis sa devina zeul acestui rau. Cursul de apa exista si in prezent sub numele Jaci (Fiume di Jaci), de asemenea langa acest rau a fost ridicat un oras ce a purtat de-a lungul timpului numele de Akis, Acium, Jaci, Jaciriali si cel actual Acireale.

Povestea de dragoste dintre Acis si Galatea a fost scrisa de Publius Ovidius Naso, celebrul poet roman cunoscut la noi sub numele de Ovidiu, un perfectionist, in acelasi timp un clasic al literaturii latine, alaturi de Virgiliu si Horatiu. Ovidiu s-a nascut in anul 43 i.Hr. in orasul Sulmo aflat la aproximativ 140 de kilometri de Roma, si-a petrecut insa o parte din viata si a murit in anul 17 d.Hr. in orasul Tomis (actualul Constanta din Romania).

In imagine statuia reprezentandu-i pe Acis si Galatea, surprinsi de ciclopul Polifem, statuie ce se gaseste in Jardin du Luxembourg, al doilea cel mai mare parc din Paris (vezi imagini din Paris).
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti