Tendinte in .Ro


Prabusirea barajului Banqiao a creat un val de 10 km latime

Prabusirea barajului Banqiao a creat un val de 10 km latime

Barajul lacului de acumulare Banqiao din China fusese construit in 1952 sa reziste chiar si la ploi a caror probabilitate era de una la 1000 de ani (300 mm de apa pe zi!), media anuala in regiune fiind de 800 de milimetri pe an. Anul 1975 insa a adus asupra zonei de est a Chinei o ploaie de atat de mare intensitate incat specialistii o estimasera ca se poate intampla o data la 2000 de ani. Si totusi au fost contemporani cu ea. A cazut apa precum cu galeata, a fost vorba de precipitatii de 189,5 mm pe ora, adica 1060 mm pe zi. Mai mult decat intr-un singur an, din cauza unei intalniri nefericite a taifunului Nina cu un front de aer rece, ceea ce a dus la revarsarea apei din nori.

Observatorul meteorologic de la Beijing a gresit estimarea, considerand precipitatiile de 100 mm pe zi, la fata locului comunicatiile au fost intrerupte din cauza ploii si distrugerii antenelor, cererea celor de la baraj sa il deschida ca sa evacueze o parte din apa din lac a fost respinsa din cauza inundatiilor deja existente in aval iar atunci cand a fost acceptata pentru ca autoritatile primisera o telegrama prin care erau instiintati asupra gravitatii starii barajului mesajul nu a mai putut ajunge inapoi la baraj. Era oricum prea tarziu, gurile de evacuare fiind blocate de sedimentele adunate in timpul ploii iar nivelul apei era deja mai mare decat inaltimea barajului.

Ruperea barajului sub presiunea apei din lacul de acumulare a dus la revarsarea a 700 de milioane de metri cubi de apa, creand un val de 10 kilometri latime si intre 3 si 7 metri inaltime care a rupt alte 61 de baraje in aval si a ras totul de pe o suprafata de 55 de kilometri lungime si 15 kilometri latime, creand lacuri temporare insumand 12.000 de kilometri patrati. Mai multe localitati au fost complet distruse, autoritatile declarand ca fiind decedati pe toti locuitorii mai multor sate si orase. 42.000 de soldati au intervenit pentru a-i ajuta pe cei sinistrati, numarul celor ramasi in viata dar fara case fiind de 11 milioane de oameni. Noua zile dupa dezastru erau inca 1 milion de oameni izolati in mijlocul apelor, in randul acestora izbucnind epidemiile si foametea. Numarul vietilor pierdute a fost estimat la 26.000 ca urmare a inundatiei si alti 145.000 urmare a bolilor si lipsei de hrana, numaratori neoficiale mergand pana la 230.000 de oameni.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti