Tendinte in .Ro


Prima cruciada a fost singura in care Ierusalimul a fost cucerit

Prima cruciada a fost singura in care Ierusalimul a fost cucerit

Atractia Orientului si oportunitatile pe care acesta le oferea europenilor au facut ca 8 cruciade sa fie intreprinse de regalitatea occidentala de-a lungul a 200 de ani, intre 1096 si 1270. La inceput sustinute de o ideologie crestina, apoi de interese populare, personale sau politice, cruciadele au lasat urme adanci in societatile implicate, fie ele atacatori sau atacati. Contextul favorabil a constat in dorinta papalitatii de a elibera orasul sfant Ierusalim de sub ocupatie musulmana, promovand intens ideea unui “razboi sfant”. Musulmanii exercitau oricum presiune asupra societatilor europene, ocupand in secolul al XI-lea Palestina, Siria, Egiptul, Africa de nord si o parte din Spania si incercand patrunderea pe continent si prin peninsula italica. Regii europeni si cavalerii au aderat repede la idee dorind sa elimine amenintarea la adresa propriei lor existente si vazand in Orientul Apropiat o sursa facila de sporire a propriilor bogatii ce puteau fi obtinute prin cuceriri. Comerciantii se bazau pe noua ordine ce urma sa fie instalata pentru a beneficia de noi piete de desfacere si de aprovizonare iar taranii ar fi scapat de conditiile de atunci din Europa, foamete, inundatii si molima care decimau familiile si populatia.

Dar desi Papa Grigore al VII-lea ceruse inca din 1074 ca natiunile din Europa centrala sa intervina in Orientul Apropiat, abia in 1095 Papa Urban al II-lea a primit sprijinul francezilor si germanilor. Acestia s-au mobilizat repede insa separat.

Pe de o parte, o pseudo-armata formata din aproximativ 100.000 de tarani si cavaleri de rang inferior au luat drumul Ierusalimului, condusi de un calugar, Petru Hermitul din Amiens, pornind astfel in prima cruciada. Nepregatiti pentru mars, fara provizii si fara sprijinul popoarelor pe unde au trecut, s-au dedat la jafuri ce au dus la riposte din partea maghiarilor, bulgarilor si turcilor din peninsula Balcanica. Numarul celor care au ajuns la Constantinopol fiind inca prea mare pentru ca imparatul bizantin sa le poata asigura provizii din resursele disponibile in Imperiul Bizantin, cruciatii tarani au fost transportati in Asia Mica unde conflicte interne, separarea taberelor si lupte cu turcii au facut sa fie masacrati.

Pe de alta parte tot in 1096 a plecat spre Ierusalim o armata formata din cavaleri din toata Europa, condusa de nobili. Aceasta a ajuns la Constantinopol la doua luni dupa ce cruciada taranilor a fost anihilata de turci. Impreuna cu o armata bizantina, cavalerii au inaintat spre Orasul Sfant sub auspicii insa nefavorabile. Verile toride si certurile pentru pozitia de conducator al cruciadei le-au slabit capacitatea de asediere a cetatilor ce trebuiau eliberate, aceastea cazand dupa luni de lupta (Niceea – 5 luni, Dorileea – 3 luni, Antiohia – 7 luni). Abia in 1099 cruciatii au ajuns la Ierusalim, in numar de 1.500 de oameni fata de 7.000 cati plecasera catre Orient, parte din ei renuntand pe parcursul cruciadei. Orasul a cedat repede insa cruciatii au omorat aproape toti locuitorii orasului, indiferent de orientarea lor religioasa, musulmani, evrei sau crestini. Cavalerii au parasit apoi Ierusalimul catre tarile lor, in Orasul Sfant ramanand doar cateva sute de cavaleri care au pus bazele Regatului Ierusalimului. A fost singura cruciada care si-a atins obiectivul – cucerirea Ierusalimului.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Prima cruciada