Tendinte in .Ro


Prima manastire crestina a fost ridicata in Egipt

Prima manastire crestina a fost ridicata in Egipt

Odata cu adoptarea Edictului de toleranta de la Milano din anul 313 de catre imparatii Constantin si Lucinius ai celor doua imperii romane, de apus respectiv de rasarit, crestinismul si-a intrat in drepturi: prigoana crestinilor s-a incheiat (sa nu uitam ca acestia erau aruncati in arenele cu animale salbatice drept pedeapsa pentru credinta lor), cei persecutati dar ramasi in viata au fost repusi in drepturi iar bunurile confiscate au fost inapoiate. Incepand cu acel an avantul Bisericii a fost semnificativ, de la un statut cu totul defavorizat, crestinismul ajungand drept religie de stat in Imperiul Roman, avand de altfel cei mai multi adepti dintre toate religiile practicate in imperiu.

In acest context a aparut in anul 320 si prima manastire crestina, dedicata celor ce vroiau sa duca o viata pustnica, departe de tulburarile comunitatilor urbane sau rurale ale vremii. Au aparut astfel calugarii, numiti si anahoreti (“cei retrasi din lume“), stabiliti in pesteri sau colibe izolate in care urmareau sa se apropie prin credinta lor de Dumnezeu.

Unul dintre acestia, egipteanul Pahomie, convertit la crestinism in cursul stagiului militar pe care l-a satisfacut in slujba armatei romane, a decis sa adune in jurul sau pe ceilalti pustnici in asa fel incat sa formeze o comunitate ai carei membri sa se sustina unii pe ceilalti, indeosebi sa ii sprijine pe acei crestini pentru care disciplina si rigurozitatea unei astfel de noi vieti erau destul de grele si i-ar fi putut duce la prabusire din cauza lipsei unei personalitati suficient de puternice. Legenda spune ca un inger i-a dat lui Pahomie aceasta idee, pe de alta parte el era deja obisnuit din timpul stagiului militar cu metodele de convietuire in baraci ale soldatilor.

Locul ales pentru ridicarea primei manastiri din istoria crestinismului a fost la Tabennisi, in Egiptul de Sus (podisurile de pe cursul mijlociu al Nilului, Egiptul de Jos fiind Delta Nilului), Pahomie fiind considerat intemeietorul traditiei manastirilor crestine si cel care a adus laolalta mai multe comunitati de mici dimensiuni intr-o structura organizata. Tot el a redactat si regulile dupa care avea sa se ghideze aceasta comunitate de calugari, precum luarea mesei in comun, vesmintele identice, orele fixe pentru rugaciuni si slujbe religioase, invatarea Bibliei, a scrisului si a cititului dar si cea prin care nou-venitii in comunitate donau acesteia intreaga lor avere. De asemenea a reglementat partea economica a manastirii, dorind ca aceasta sa nu depinda de donatii si sa intretina singura, amenajand culturi de legume si pomi pentru fructe pentru uzul propriu dar si pentru schimburi cu alte comunitati, de asemenea producerea de diverse obiecte in acelasi scop comercial.

Inca din timpul vietii sale modelul a fost preluat de catre alti calugari care au ridicat la randul lor manastiri crestine ce ascultau de invatamintele lui Pahomie, de asemenea in aceeasi perioada au aparut si primele manastiri speciale pentru maici. La jumatate de deceniu de la prima astfel de manastire comunitatea din Egipt ajunsese sa numere aproximativ 7.000 de calugari si 500 de calugarite, uniti prin credinta.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti