Tendinte in .Ro


Prima nava care a inconjurat globul se numea Victoria

Prima nava care a inconjurat globul se numea Victoria

5 vase a avut flota spaniola a lui Magellan pornita catre Indii prin vest pentru a nu da de banuit portughezilor care stapaneau deja drumul pe la Capul Bunei Sperante. Dorinta lui Magellan, de asemenea portughez, era de a ajunge in Indii prin vest dupa ce in in tinerete contribuise la consolidarea stapanirii portugheze asupra drumului catre est prin sudul Africii. Refuzat de propriul rege, Fernando Magellan a gasit sprijin la curtea Spaniei careia i-a propus ca expeditia spre vest sa aiba ca finalitate preluarea de la portughezi a teritoriilor cucerite de catre acestia, mai ales a celor din emisfera apuseana, ce prin impartirea lumii din 1494 ar fi trebuit sa apartina Spaniei dar pe care acestia nu apucasera sa le ocupe. Trebuie notat ca in anii 1500 harta lumii nu cuprindea Oceanul Pacific in totalitatea lui, presupunandu-se ca India e mult mai aproape de America descoperita de Columb in 1492. Emisfera estica portugheza s-ar fi intins pana la India, Filipine, Malaezia si Japonia facand deja parte din emisfera vestica spaniola.

Trinidad, San Antonio, Conception, Santiago si Victoria erau cele 5 nave ale lui Magellan, totalizand 270 de oameni. Prima care a pierit a fost Santiago, trimisa in explorare la sud de Patagonia unde facusera popas celelalte patru. Furtunile de toamna au dus-o pe Santiago direct catre stancile Tarii de Foc, vasul sfaramandu-se. San Antonio a parasit grupul de nave intorcandu-se in Spania dupa ce lipsa mijloacelor de comunicare i-a facut pe navigatorii ei sa creada ca s-au pierdut de flota, vasele despartindu-se in prealabil pentru a cauta stramtoarea catre vest ce avea sa primeasca numele lui Magellan. Acesta a iesit din stramtoarea lunga de 550 de kilometri cu cele trei vase ramase in data de 28 noiembrie 1520.

Magellan a murit pe insula Cebu in noaptea dintre 26 si 27 aprilie 1521 asa incat oamenii sai au decis sa nu mai zaboveasca in insulele Pacificului ci sa se intoarca acasa. Erau insa prea putini ca sa continue cu 3 corabii asa incat cei 115 marinari ramasi au sacrificat-o pe Conception care era oricum avariata, incendiind-o. Trinidad a plecat catre casa dar catre est, incercand o noua traversare a Pacificului, tentativa esuata insa dupa 6 luni de navigare oarba pe ocean, fiind in final capturata de portughezi.

Ultima nava, Victoria, a reusit sa ocoleasca Africa fara sa fie capturata de catre portughezi si s-a intors in Spania in 6 septembrie 1522, terminand astfel primul inconjur al lumii din istorie. Cu Victoria s-au intors la ei in tara doar 18 oameni carora li s-au mai adaugat alti 4 supravietuitori de pe Trinidad care scapasera cu viata din inchisorile portugheze. Acestia aveau sa revina in Spania insa mai tarziu, in 1526.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Fernando Magellan