Tendinte in .Ro


Prima poza publicata pe Internet a fost cea a unei formatii muzicale feminine

Prima poza publicata pe Internet a fost cea a unei formatii muzicale feminine

In decembrie 1990 au fost finalizate uneltele necesare aparitiei Internetului: protocolul HTTP, limbajul HTML, primul browser si primul server de web ca si prima pagina web din lume. A fost opera unor cercetatori de la CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), acelasi CERN foarte mediatizat in ultima perioada pentru constructia acceleratorului de particule LHC (Large Hadron Collider). Aveau sa mai treaca insa doi ani pana la crearea primului browser Internet capabil sa afiseze si imagini, nu doar text.

Cum prima data se intampla o singura data, prima fotografie publicata pe Internet a ramas in istorie. Are bineinteles legatura cu CERN pentru ca de acolo a fost publicata dar nu in sensul in care ne-am putea imagina, o poza cu cercetatori stransi in jurul unor bancuri de lucru, ci o poza cu trupa de muzica rock a organizatiei.

Este vorba de cele patru fete ce alcatuiau trupa Les Horribles Cernettes, toate domnisoarele angajate ale CERN si care au fondat formatia tot in 1990. Numele trupei vine atat de la CERN cu care au vrut sa se identifice dar si de la LHC (Large Hadron Collider), proiect despre realizarea caruia se vorbea chiar in acea perioada. Trupa a fost fondata de catre Michele de Gennaro, o designerita de la CERN indragostita de un coleg dar cu care avea o relatie destul de dificila din cauza numeroaselor ture in care prietenul ei lucra. Michele a atras atentia la un eveniment intern al organizatiei, CERN Hardronic Festival, in timpul caruia a urcat pe scena si a interpretat in fata celor cateva sute de colegi un cantec denumit “Collider” despre noptile singuratice ale prietenei unui fizician. A urmat fondarea trupei in jurul lui Michele si participarea lor la toate festivalurile CERN si ale altor institute de cercetare din intreaga lume, devenind vedete ale comunitatii stiintifice si avand aparitii in ziare precum The New York Times, The Herald Tribune, La Tribune de Genève sau CERN Courier.

Dupa un astfel de concert desfasurat in 1992, Silvano de Gennaro – fratele Michelei, de asemenea cercetator la CERN, a fost rugat de catre un coleg al lor, Tim Berners-Lee (inventatorul Internetului), sa ii dea acestuia o poza cu cele patru fete ca sa o publice intr-un sistem informatic pe care il inventase si pe care il numise World Wide Web. Asa a ajuns fotografia ajustata in prima versiune de Photoshop pe un Mac color si trimisa lui Tim Berners-Lee prin FTP sa fie prima imagine publicata vreodata pe Internet pe site-ul devenit faimos intre timp info.cern.ch

Cel mai recent concert al Les Horribles Cernettes a avut loc in iulie 2012. Trupa supranumita “The One And Only High Energy Rock Band” a rezistat 22 de ani, timp in care a interpretat cantece cu tenta stiintifico-umoristica, despre acceleratoare de particule, quarci, antiprotoni si Internet. Iata mai jos, in stanga prima imagine publicata vreodata pe Internet iar in dreapta, fotografia originala a formatiei.

Les Horribles Cernettes
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti