Tendinte in .Ro


Primul apel de pe un telefon mobil s-a făcut pe străzile din New York

Primul apel de pe un telefon mobil s-a făcut pe străzile din New York

Astăzi nu ne putem imagina viaţa fără telefonul mobil. Îl avem cu noi pretutindeni, îl folosim indiferent în ce locaţie ne aflăm. Acum 40 de ani, telefonul mobil era doar un proiect al viitorului. Istoria telefonului mobil se leagă de numele lui Martin Cooper, inginer la Motorola. 3 aprilie 1973 este data primului apel de pe un telefon mobil, la care Cooper a vorbit de pe străzile oraşului New York. Acest prim apel al lui Cooper a fost către Joel Engel de la compania rivală, Bell Labs, conversatia începând cu următoarele cuvinte: “Joel, this is Marty. I’m calling you from a cell phone, a real handheld portable cell phone” (Joel, sunt Marty. Te sun de la un telefon celular, un telefon celular portabil adevărat) şi a însemnat o revoluţie în telecomunicaţii. E drept că după ce, cu câteva momente mai devreme, prima tentativă fusese eşuată din cauză că formase un număr greşit de telefon.

Demonstraţia făcută de către Martin Cooper a ajuns pe coperţile şi în cuprinsul revistelor de specialitate ale vremii, inclusiv declaraţia lui Cooper care a afirmat că în acea zi a efectuat mai multe apeluri de pe acel prototip, inclusiv unul efectuat pe când traversa o stradă aglomerată din Manhattan şi vorbea în acelaşi timp şi cu un reporter al unui post de radio din New York, punându-şi în mod inconştient viaţa în pericol, cariera sa în cadrul companiei Motorola numărând nu mai puţin de 29 de ani. (Iata noul logo al companiei Motorola, precum si o poza din Times Square, New York)

Cu toate acestea, abia peste 10 ani, în 1983, Motorola lansa primul telefon mobil dedicat publicului larg: Motorola DynaTAC 8000X. Acesta avea timp de încărcare a bateriei de 10 ore şi permitea 30 de minute de conversaţie, însă nu avea display electronic şi cântărea aproape 1 kilogram.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti