Tendinte in .Ro


Prohibitia americana a fost denumita si Experimentul Nobil

Prohibitia americana a fost denumita si Experimentul Nobil

Timp de 13 ani, din 1920 pana in 1933, producerea, transportul, vanzarea si consumul de alcool au fost interzise in Statele Unite ale Americii. Mai bine de 2 ani fusesera necesari legii sa fie adoptata, din 18 decembrie 1917, cand senatul SUA facea aceasta propunere, pana la 16 ianuarie 1920 cand a intrat in vigoare. In trecut America mai trecuse printr-o decizie similara, in 1657, cand romul, alcoolul, vinul si coniacul fusesera declarate ilegale. Alcoolismul constituia asadar o problema veche a Americii, inca din timpul marii expansiuni dinspre coasta de est catre California in cautarea aurului si a anexarii de noi teritorii Statelor Unite pe atunci in formare (vezi harta SUA).

Biserica sustinea interzicerea alcoolului legand bautura de prostitutie, organizatiile de femei sustineau interzicerea alcoolului pentru a-si apara membrele de efectele violentei domestice din partea barbatilor alcoolici, asociatiile muncitoresti cereau interzicerea bauturilor in incercarea de a creste productivitatea angajatilor. Pentru o buna perioada de timp prohibitia nu a facut insa parte din programele partidelor, de teama sa nu-si piarda din sustinatori, de asemenea nu a fost agreata de catre medici din pricina faptului ca alcoolul facea parte din terapia unor afectiuni.

Dar daca prohibitia a avut succes in reducerea consumului de alcool in America, in acelasi timp a favorizat extinderea si agravarea formelor de activitate criminala, mafia. De la piata neagra a alcoolului la prostitutie, jocuri de noroc si furturi, de la coruptie la santaje, toate au proliferat in timpul prohibitiei. Asa incat perioada ramane in istoria SUA doar un experiment nobil, oprit la 23 martie 1933 cand presedintele Franklin Roosevelt a semnat un amendament prin care erau permise berea avand 3,2% alcool si vinurile usoare. Roosevelt a si ramas celebru pentru o replica dinaintea semnarii acestui amendament, “Cred ca e un moment bun pentru o bere”. (vezi care este cea mai tare bere din lume).
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Prohibitia