Tendinte in .Ro


Psoriazisul nu se vindecă

Psoriazisul nu se vindecă

Deşi nu există momentan vreun tratament care să vindece psoriazisul, există numeroase remedii care ajută bolnavii de psoriazis. Boala psoriazia afectează pielea, fiind o boala autoimuna care, odată instalată la un pacient, îl va afecta pe tot parcursul vieţii. De fapt, organismul consideră anumite celule normale ale pielii ca fiind bolnave, motiv pentru care produce mai multe celule decât ar fi nevoie. Din această cauză apar petele roşii pe piele şi descuamarea pielii sub formă de coji de culoare albă. Preponderent, psoriazisul apare la încheieturile mâinilor şi picioarelor, pe scalp (pielea capului) dar şi pe spate. Acestea, precum şi mâncărimile aferente, sunt simptomele psoriazisului. De asemenea, îngălbenirea unghiilor şi desprinderea lor sunt simptome specifice psoriazisului.

O cauză anume a bolii nu a fost determinată încă de specialişti, însă se consideră că factori genetici, de stres sau alergici influenţează această boală. La nivel global, un om din 50 suferă de psoriazis.

Multă vreme, din antichitate până în Evul Mediu, boala nu era deosebită de lepră sau de râie. Dar, spre deosebire de acestea, psoriazisul nu este o boală contagioasă, deci nu se ia de la un bolnav la o altă persoană cu care intră în contact.

Medicii recomandaţi în acest caz sunt medicul de familie şi medicul specialist în dermatologie. Preventiv, se recomandă evitarea radiaţiilor solare şi a tuturor cremelor care conţin alergeni şi pot agrava situaţia. Există creme şi loţiuni speciale pentru pielea afectată de psoriazis dar şi şampoane şi geluri de duş speciale. Fototerapia cu radiaţii UV, medicamentele care conţin derivaţi de vitamina D (calcitriol) şi vitamina A (retinoizi) sunt eficiente pentru a trata psoriazisul. De asemenea, dietele speciale şi hidratarea optimă a pielii ajută bolnavul.

În Turcia, în localitatea Kangal, la 500 de km de Ankara, într-o oază cu izvoare termale, trăiesc peşti din familia Cyprinidae, deci rude cu crapii, dar de dimensiuni mici. Aceşti peşti sunt miraculoşi pentru cei care suferă de psoriazis deorece curăţă tegumentele afectate. În mod intenţionat peştişorii nu sunt hrăniţi iar când un pacient intră în bazinul cu apă ei devorează segmentele de piele uscată. Există specialişti care spun că peştişorii aceştia pot vindeca, în vreme ce majoritatea spun că atenuează boala în mod considerabil. O cură de tratament cu aceşti peşti durează de obicei circa trei săptămâni.

Psoriazisul poate cauza dureri şi mâncărimi iar o persoană efectată poate suferi de izolare socială, de depresie şi chiar de lipsa unei vieţi sexuale normale.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti