Tendinte in .Ro


Industria auto japoneza a folosit prima data codurile QR

Industria auto japoneza a folosit prima data codurile QR

Mai precis, ele au fost create pentru ca toate componentele de maşini să poată fi urmărite mai uşor pe parcursul procesului de fabricaţie. În 1994, la fabrica Denso din Japonia a celebrului producător de automobile Toyota era nevoie de un spaţiu cât mai mic care să stocheze cât mai multă informaţie despre piesele maşinilor iar o echipă de programatori a dezvoltat codul QR (Quick Response Code) timp de 2 ani. Faţă de un cod de bare obişnuit, codul QR poate stoca de câteva sute de ori mai multă informaţie. În plus, datele stocate pot fi recuperate chiar şi atunci când o treime din programul criptat de codul QR este distrus.

În 2000, codul QR a primit şi certificare ISO. Actualmente, codurile QR sunt folosite cu succes în campanii publicitare și nu numai: de exemplu compania nationala chineză de transport feroviar a tiparit coduri QR pe biletele de tren emise călătorilor săi începând cu 2009. Utilizarea lor de către companii din afara industriei a fost facilitată de apariția smartphone-urilor și aplicațiilor dedicate de scanare a codurilor QR, acestea odată citite de catre smartphone ducând utilizatorii către o pagină web conținând mai multe detalii despre produsul pe a cărui etichetă sau ambalaj a fost tipărit un cod QR, o pagină de ofertă conținând un cod promoțional ori un voucher pentru cumpărarea viitoare a unui produs sau spre site-ul Internet al companiei respective.

Studii recente arată că, spre exemplu, în Statele Unite 50% dintre americani dețin un smartphone iar jumătate dintre aceștia scanează coduri QR, spre deosebire, în Romania doar 14% din populație deține un smartphone și numai 1% dintre români scanează astfel de coduri.

Codurile QR pot stoca mai multă sau mai puțină informație după tipul de codificare folosit la producerea lor, aceste tipuri fiind în număr de patru:

  • numeric: până la 7.089 caractere (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)
  • alfanumeric: până la 4.296 caractere (0–9, A–Z, spațiu, $, %, *, +, -, ., /, 🙂
  • binar: până la 2.953 caractere
  • Kanji: până la 1.817 caractere
     

    Stiati ca..

  • Service Apple Bucuresti