Tendinte in .Ro


2013 este anul internaţional al quinoa

2013 este anul internaţional al quinoa

Quinoa este o pseudo-cereală cultivată în zona Anzilor, în America de Sud. Popularitatea sa a crescut în ultimii ani, ceea ce a dus la creşterea preţului de vânzare. Din acest motiv populaţiile andine sărace pentru care quinoa reprezenta alimentul de bază nu îşi mai pot permite să o cumpere, ea fiind extrem de căutată pe pieţele nord-americane, europene, dar şi japoneze şi chineze. De pildă, începând cu 2006 şi până în prezent, o tonă de quinoa a ajuns să coste între 3.000 şi 8.000 de dolari (prin comparaţie, o tonă de grâu se vinde cu o medie de 350-400 de dolari).

Fiind parte din familia Chenopodium şi nu din cea a gramineelor, quinoa este rudă cu spanacul şi cu sfecla şi nu cu grâul. Cu toate acestea, datorită nutrienţilor pe care îi conţine, ea apare alături de grâu, ovăz şi secară în lista cerealelor integrale. Ca areal de cultivare quinoa provine din Peru, Bolivia, Ecuador şi Columbia. S-a încercat cultivarea ei în alte locuri însă compoziţia unică a solului din zona andină a făcut ca până acum producţia de quinoa în alte zone decât muntii Anzi să fie neglijabilă cantitativ. Cu toate acestea, în SUA regiunile Colorado şi California sunt pioniere la cultivarea quinoa.

De la quinoa nu se consumă doar seminţele ci şi frunzele din care se pot prepara salate. Cu toate acestea, pentru că sunt foarte perisabile, frunzele de quinoa nu se comercializează. Quinoa se prepară la fel ca orezul, se poate fierbe timp de 15 minute şi poate fi preparată cu fructe de mare, carne, legume sau în salate. Din quinoa se fac tăiţei şi paste iar folosirea ei în salata orientala de tip tabouleh în loc de cous-cous dă o notă unică acestei salate.

Quinoa se cultiva în America de Sud cu mult înainte de descoperirea Americii de către Cristofor Columb iar incaşii o numeau “mama cerealelor” şi o foloseau în diverse ritualuri. Proteine, fibre, fosfor, calciu, fier, magneziu, carbohidraţi, grăsimi polinesaturate, complexul de vitamine B, dar şi antioxidanţi, toate sunt conţinute de quinoa. S-a demonstrat ştiinţific faptul că quinoa are proprietăţi antiinflamatoare şi conţine şi mici cantităţi de Omega 3. Datorită acestor nutrienţi, quinoa este preferata vegetarienilor şi veganilor din lumea întreagă deoarece nu îi privează de nutrienţii care de obicei se regăsesc în carne şi produse lactate.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti