Tendinte in .Ro


Radio Zu este printre cele mai amendate radiouri pentru farsele si glumele lor live

Radio Zu este printre cele mai amendate radiouri pentru farsele si glumele lor live

Cand incep sa se desfasoare, Buzdugan si Morar pornesc ditamai avalansa, nu doar un bulgare de zapada care se rostogoleste usor, crescand cate putin. Nu, la ei se merge pe principiul totul sau nimic. Obtinem totul din farsa de azi sau mai bine n-o facem. Este si acesta un talent care insa le-a atras cu siguranta mai multe antipatii decat si-au imaginat vreodata, nu de alta dar numarul celor care le cad in plasa creste cu fiecare zi de emisie. Cei mai multumiti sunt ascultatorii postului de radio care se distreaza, rad si uneori isi dau seama ca au trecut si ei prin faptele care fac obiectul farselor, atata doar ca nu au fost in direct in auzul unei tari intregi. Ferice de cine nu are “prieteni” care sa-i dea in gat. Sau pe mana celor doi petrecareti de la Radio Zu.

Dincolo de zambetele celor din fata difuzoarelor, dincolo de satisfactia personala de a-i fi facut pe unii sau pe altii sa-si dea arama pe fata si asta nu oricum, ci live la ore de maxima audienta, in spatele farselor si glumelor lor stau o gramada de amenzi primite de la CNA in rastimpul trecut de la transformarea in 2008 a News FM in Radio Zu.

Nici nu le-a trebuit mult, deja in ianuarie 2009 aveau doua bile negre. Mai intai pentru o farsa cu un caracter profund obscen difuzata la o ora la care minorii inca aveau acces la aparatele de radio, apoi chiar pe 15 ianuarie, de ziua de nastere a lui Eminescu, pentru parodierea poeziei “Luceafarul”, incalcand regulile privind respectarea identitatii nationale si protejarea valorilor culturale, asa a sunat comunicatul CNA. Acestora adaugandu-li-se alte sanctiuni pentru farse facute in februarie si martie ale aceluiasi an.

Incalcarea legislatiei privind protectia minorilor avea sa fie obiectul sanctiunilor si in anul 2010, Buzdugan si Morar nereusind sa-si cenzureze cuvintele la ore nepotrivite, chiar daca minorii constituie un grup restrans de ascultatori. Reprezentantii CNA nu au putut fi decat inflexibili cu privire la aceste incalcari.

In 2011 tot Radio Zu a fost campionul amenzilor cu cele patru sanctiuni financiare totalizand 75.000 de lei, cele mai multe primite de un post de radio din Romania. Mai intai diriguitorii audio-vizualului i-au amendat pentru 5 emisiuni in care baietii veseli s-au dedat la comentarii pe teme sexuale. Apoi Morning Zu-ul din 13 aprilie avea sa anunte vremea pentru un an intreg printr-o sceneta cu tente sexuale in care Daniel Buzdugan a fost violatorul din Zapodeni. Iata un scurt fragment din inregistrarea incriminata de catre CNA: “Am pus ochii pe baba, am ales-o si am violat-o conform traditiei. Si este traditia ca daca baba are orgasm, se anunta un an imbelsugat. Anul asta baba a mimat orgasmul deci va fi un an secetos“. Pentru ca celelalte sanctiuni sa se refere la bancuri deocheate dar si folosirea de aluzii sexuale si alaturari de cuvinte a caror pronuntie putea fi considerata vulgara de o parte dintre ascultatori.

Pentru baietii de la Radio Zu live este cuvantul de ordine asa incat si 2012 a fost un an bogat in conotatii sexuale care nu puteau scapa supervizorilor de la CNA, piese muzicale peste care Buzdu si Morar puneau sare si piper, a se citi continut licentios, farse cu tente sexuale precum cea cu masina Coyota Yaris si erectia pe sanga sau pe dreapta, ori bancul cu nimfomana si ciobanul ardelean. Explicatia CNA a fost succinta si clara: radiodifuzorul a incalcat prevederile din legea audiovizualului, intrucat, in raport de ora matinala de difuzare, acestea au avut un continut de natura a afecta dezvoltarea morala sau mentala a copiilor.

Vara lui 2013 a fost calda nu-i asa? A fost seceta si la amenzi, a curs insa cu somatii pentru Radio Zu. Precum cea referitoare la hazul pe care Buzdugan si Morar l-au facut la adresa sutienelor la fel de cunoscutei Oana Roman: “Citesc in revista Daily Mirror, rubrica economica, cica arabii sunt interesati de sutienele Oanei Roman. Stii de ce? Vor sa le cumpere ca sa puna huse la camile“. Cu incalcarea dreptului la demnitate si a dreptului la imagine al fiecarei persoane.

Tot din comunicatele CNA am extras si urmatoarele explicatii:

Potrivit acestor norme, toti radiodifuzorii au obligatia de a asigura o protectie reala a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un asemenea continut trebuie facuta cu responsabilitate, astfel incat interesul superior al copilului sa nu fie prejudiciat. In scopul asigurarii protectiei copiilor in cadrul serviciilor de programe, legiuitorul a prevazut ca transmiterea unor astfel de programe care, prin continutul lor, pot afecta dezvoltarea mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, acestia nu au acces la audierea programelor respective. Or, emisiunea “Morning Zu” este una matinala care se adreseaza tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor, si care este transmisa la ore la care acestia au acces neingradit la audierea programelor, respectiv in intervalul orar 07:00-10:00.
 
Conform normelor legale din domeniul audiovizualului, protectia minorilor se realizeaza, in principal, fie prin interdictia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizica, mentala si morala a copiilor, fie prin programarea acestora in intervale orare la care minorii nu pot avea acces la programele respective. Avand in vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligatia de a lua toate masurile legale astfel incat, prin difuzarea productiilor audiovizuale respective, copiii sa nu fie prejudiciati din punct de vedere al dezvoltarii lor morale sau mentale.

La capitolul farse la telefon cu oameni sus-pusi celebra a ramas cea din ianuarie 2009 in care prezentatorii emisiunii de dimineata l-au sunat chiar pe seful lor cel mare, Dan Voiculescu, si, dandu-se drept reprezentanti ai prim-ministrului de atunci, Emil Boc, i-au cerut sefului trustului de presa Intact sa ii concedieze pe Buzdugan si Morar pentru numarul prea mare de glume pe seama premierului.

Cel mai recent exemplu fiind cel al farsei pe care Daniel Buzdugan si Mihai Morar i-au facut-o nimeni alteia decat cantaretei Inna, bineinteles beneficiind de complicitatea echipei solistei, luandu-i masina, un Porsche Boxer de toata frumusetea, pentru a o anunta cateva zile mai tarziu ca a fost o farsa.

Daca sunteti in dispozitie de distracte, farsele lui Buzdugan le gasiti chiar pe site-ul radioului: radiozu.ro/farse
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti