Tendinte in .Ro


Barbatii tribului Chatti isi taiau parul doar dupa ce isi omorau dusmanii in razboi

Barbatii tribului Chatti isi taiau parul doar dupa ce isi omorau dusmanii in razboi

Un obicei destul de ciudat pentru un popor de razboinici, nu-i asa? Chatti au fost un popor germanic care a populat zone de pe cursurile raurilor Eder, Fulda si Lahn, o suprafata de cateva mii de kilometri patrati de pe teritoriul central-vestic al Germaniei de astazi. Triburile care formau populatia Chatti se numeau Batavi, Canafati, Chatauri, Landoudioer, Marvingi, Mattiaki, Nertereani si Nictrensi, triburi destul de unite atunci cand era vorba de convietuire dar mai ales cand trebuiau sa lupte impotriva romanilor.

Chatii au rezistat cu succes tentativelor de a fi incorporati in Imperiul Roman, invingandu-i pe acestia de mai multe ori, remarcabile fiind victoriile in fata legiunilor generalului Varus in anul 9 d.Hr. si ale generalului Germanicus in anul 15 d.Hr. Mai mult, i-au fortat pe romani sa-si construiasca linii de aparare in fata triburilor chatti, linii care au constituit pentru o perioada frontierele Imperiului roman.

Revenind la obiceiul lor ciudat, istoricii povestesc despre membrii triburilor chatti ca isi lasau parul si barba sa creasca pe timp de pace. Le era interzis sa si le taie si chiar sa si le scurteze. Interdictia era insa ridicata in momentul in care cel putin un dusman cadea secerat de mana si armele lor, moment in care puteau sa isi taie parul sau barba. Foarte probabil ca aratau fiorosi cu barbile mari si claiele de par in cap, doar daca nu cumva erau mai mult plecati la razboi, caz in care ar fi avut probabil o infatisare ceva mai umana. Sau nu, erau totusi un neam de razboinici.

Aceiasi istorici au remarcat la razboinicii chatti ca erau foarte disciplinati in lupta, ceea ce le apropia de multe ori victoria, de asemenea obisnuiau sa sape santuri pentru a stavili inaintarea dusmanilor si, spre deosebire de alte triburi germanice, duceau dupa ei provizii care sa le asigure fortele si o grija mai putin in ceea ce priveste procurarea hranei in timp ce se aflau la razboi.

In a doua jumatate a primului secol chatti au fost insa invinsi de romani apoi, in jurul anilor 200 s-au alaturat francilor, de asemenea un popor germanic cu care se invecinau la vest, fiind incorporati in primul regat al francilor format la inceputul secolului al 6-lea si pierzandu-si astfel identitatea proprie.

Chatti
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti