Tendinte in .Ro


RCS&RDS si-a extins activitatea in zona productiei si distributiei de energie electrica

RCS&RDS si-a extins activitatea in zona productiei si distributiei de energie electrica

Binecunoscutul operator de comunicatii TV, Internet si telefonie RCS & RDS si-a extins activitatea, intrand intr-o zona de business ce are foarte putine legaturi cu activitatea de baza a companiei dar care are potentialul de a aduce acesteia venituri suplimentare, necesare sustinerii costurilor ridicate ale mentinerii standardelor de calitate ale serviciilor oferite clientilor sai. Astfel, compania a cumparat pana in prezent nu mai putin de 7 parcuri fotovoltaice aflate pe teritoriul Romaniei, scopul acestor achizitii fiind producerea de energie electrica, transportul, distributia si comercializarea ei.

Energia electrica produsa in cele sapte parcuri solare este transferata in sistemul energetic national prin liniile de inalta tensiune si punctele de contact realizate intre parcuri si sistemul national, curentul electric fiind astfel vandut statului care il distribuie utilizatorilor casnici si industriali din intreaga tara. Miza este reprezentata de certificatele verzi pe care fiecare producator de energie regenerabila (eoliana, solara, hidraulica, de biomasa) le primeste de la stat ca subventie pentru adoptarea acestor modalitati de producere de energie electrica, subventie ce poate fi vazuta si ca recompensa pentru producerea si introducerea in sistem de energie verde ceea ce inseamna mai putina energie produsa prin mijloace conventionale (ex. carbune).

Certificatele verzi sunt purtatoare de valoare monetara, ele putand fi vandute altor entitati industriale ce au nevoie de aceste certificate pentru a-si rascumpara poluarea pe care o genereaza, un fel de penalitate baneasca pentru aceasta poluare. Valoarea totala a energiei electrice produsa de parcurile solare achizitionate de RCS RDS este de 23,4 MW. Capacitatea nu este una mare, pentru comparatie, puterea totala a celor 40 de parcuri eoliene din Romania este de 2.200 MW iar cea a fiecaruia dintre cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda este de 706 MW, valoarea energiei electrice furnizata de RCS RDS sistemului national oferind insa companiei o sursa suplimentara de venituri.

RCS&RDS are datorii de aproximativ 800 de milioane de euro, la o cifra de afaceri anuala ce se situeaza in jurul valorii de 450 de milioane de euro si un profit care fluctueaza de la un an la altul. De exemplu in 2012 compania a avut un profit de 19,7 milioane de euro dupa ce in 2011 a inregistrat pierderi de aproape 3 milioane de euro, de asemenea pierderi de 16 milioane de euro in 2010 dupa profit de 50 de milioane de euro in 2009 si pierderi de 23 de milioane de euro in 2008. Pierderi cauzate in principal de investitiile masive in achizitionarea de companii si retele concurente si in infrastructura de comunicatii a companiei. Un exemplu, valoarea costului dezvoltarii retelei 3G a RCS&RDS la nivel national ridicandu-se la peste 300 de milioane de euro.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti