Tendinte in .Ro


Coroana Reginei Maria a fost inspirata de o fresca a Manastirii Curtea de Arges

Coroana Reginei Maria a fost inspirata de o fresca a Manastirii Curtea de Arges

Coroana Reginei Maria a fost realizată la Paris de către casa de bijuterii Falize, din aur transilvănean, dându-i astfel o simbolistică aparte. Proiectul coroanei în stil bizantin, decorată cu motive vegetale, a fost conceput de Costin Petrescu, având ca sursă de inspiraţie coroana doamnei Despina Miliţa, soţia lui Neagoe Basarab, de pe fresca Mănăstirii de la Curtea de Argeş, ţinând cont de dorinţa reginei Maria de a da o aură medievală înfăţişării sale. Un accesoriu neobişnuit pentru coroană sunt pandativii laterali “prependoulia” specifici diademelor imperiale bizantine (vizibili in fotografia de mai jos).

Cele două pandantive au fiecare câte un scut heraldic, unul reprezintă stema Regatului României, iar celălalt însemnele heraldice ce arată ascendenţa reginei Maria, Casa de Edinburgh. Asocierea acestora cu elemente artistice bizantine sugerează continuitatea cu perioada de glorie a statelor medievale româneşti. Piesa prezintă o alăturare unică de simboluri regale, fiind o exprimare a noii identităţi naţionale române dobândite de către nepoata reginei Victoria. De cele două medalioane sunt prinse câte 3 lanţuri de ambele părţi, reprezentând spice de grâu, simbol al fertilităţii, iar la capătul fiecărui lanţ era o cruce gamată, similară celei din partea superioară a coroanei. Crucea gamată stilizată reprezintă simboluri religioase cosmice străvechi care se regăsesc adesea şi în arta populară românească. Alegerea numeroaselor pietre semipretioase siRegina Maria pretioase care au împodobit coroana a fost în acord cu viziunea reginei despre romantism.

Comanda pentru coroana destinată a fi purtată de catre Regina Maria a Romaniei, conform documentelor din arhiva Falize, a fost înregistrată la 5 august 1921, fiind făcută de către Parlamentul României prin preşedintele Senatului, generalul Coandă şi de colonelul Drosso, din partea Regelui Ferdinand.

Coroana reginei Maria este expusă în cadrul expoziţiei permanente “Tezaur Istoric” din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
 
 
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Regina Maria a Romaniei