Tendinte in .Ro


Reiterdenkmal este singurul monument din lume infatisand un calaret dintre soldatii de rand

Reiterdenkmal este singurul monument din lume infatisand un calaret dintre soldatii de rand

In ciuda numelui sau german, Reiterdenkmal se gaseste in Windhoek, capitala Namibiei. E drept are legatura cu Germania, statuia onoreaza soldatii germani care au luptat precum si civilii namibieni care si-au pierdut viata in timpul razboiului din Harare, purtat intre 1904 si 1907 intre populatia Harare (grup etnic din sudul Africii) si colonistii germani care vroiau sa-si impuna dominatia in aceasta zona a lumii. Razboiul impotriva populatiei Harare este considerat si primul mare genocid al secolului al 20-lea, aproape 100.000 de bastinasi pierzandu-si viata.

Statuia a fost desenata si realizata in bronz de catre sculptorul german Adolf Kürle si a fost inaugurata in ianuarie 1912 la aniversarea imparatului german Wilhelm al II-lea (1888-1918). Dar monumentul nu s-a vrut doar o amintire in cinstea victimelor razboiului ci si o celebrare a victoriei germane si posesiunii sale in teritoriile sud-africane. Acest al doilea scop a fost insa unul de scurta durata, Germania (vezi harta Germaniei) pierzand dupa doar 3 ani posesiunea teritoriilor in urma primului razboi mondial.

Dar cel mai interesant aspect asupra statuii este acela ca personajul calare este un caporal, facand din Reiterdenkmal singurul dintre milioanele de monumente istorice din lume in care calaretul este un soldat oarecare, obisnuindu-se ca in cazul realizarii unor astfel de monumente personajele intruchipate sa fie dintre nobili sau conducatori de armata sau tari.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Monumente istorice