Tendinte in .Ro


Primele retete medicale au fost scrise de medicii mesopotamieni

Primele retete medicale au fost scrise de medicii mesopotamieni

Daca medicina dateaza de la inceputul omenirii, aparitia conceptului de reteta medicala a depins de doi factori: pe de o parte existenta si cunoasterea medicamentelor, pe de alta parte existenta unei sistem de scriere suficient de dezvoltat. In privinta primului, plantele si substantele obtinute din plante au constituit timp de milenii la randul singurele leacuri eficace impotriva bolilor. In ceea ce priveste existenta sistemelor de scriere, este general acceptat ca primele forme de scriere au fost cea cuneiforma sumeriana si hieroglifele egiptene, doua sisteme de scriere cu totul diferite dar aparute ambele in perioada 3500-3000 i.Hr.

A mai fost nevoie insa de inca aproximativ 1000 de ani pentru ca scrierea sa treaca de la simbolistica simpla la texte coerente care, in paralel cu dezvoltarea cunostintelor medicale sa duca la aparitia primelor retete scrise, in Mesopotamia anilor 2100 i.Hr. In tara dintre cele doua fluvii (Tigru si Eufrat) au fost elaborate conceptele de diagnostic, prognostic si terapie, apeland la empirism, logica si ratiune in abordarea problemelor medicale ale vremii.

Primele retete medicale contineau informatii despre medicamente, cantitati si dozaje precum si instructiuni pentru pacienti si medici. In functie de bolile pacientilor erau prescrise bandaje, creme sau pastile, vindecarea fizica fiind primordiala. Abia in cazul in care aceasta dadea gres vindecarea trecea in planul spiritual, rugaciuni, chiar exorcism pentru a elibera pacientul de blesteme.

Ceva mai tarziu, in secolul al 2-lea i.Hr. babilonienii au elaborat si prima lucrare complexa de medicina, Cartea diagnosticelor, scrisa de Esagil-kin-apli, conducatorul invatatilor de la curtea regelui Adad-apla-iddina, in care sunt descrise simptome laolalta cu metode de tratament, felul in care trebuie realizata inspectia din cap pana in picioare a unui om bolnav, recunoasterea bolilor infectioase si a sindroamelor neurologice (epilepsie, accidente vasculare cerebrale, convulsii), a leziunilor pielii si ale febrei, precum si aspecte ginecologice. Cu timpul a aparut si specializarea medicilor, de exemplu doctori de ochi, de dinti, pentru dureri de cap, rani sau digestie.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti