Tendinte in .Ro


Rhitonul din Ialomita

Rhitonul din Ialomita

Descoperit în zona sacră a davei getice de la Piscul Crăsani (satul Crăsanii de Jos, comuna Balaciu din judetul Ialomita) în anul 1986, piesa realizată din lut lucrat la roată datează din sec. I î.Hr. Rhitonul modelat în formă de corn si decorat cu un cap de cal era folosit în ritualurile practicate de geţi în perioada respectivă.

Reprezintă un exemplar de excepţie, având un mare impact în lumea arheologică şi constituie piesa de rezistenţă din seria descoperirilor de la Piscul Crăsani (vatra solară, diverse vase pentru libaţii, statuete antropomorfe feminine, amulete din arşice de miel şi oaie, truse de magie), toate acestea demonstrând nivelul de civilizaţie la care ajunsese populaţia davei.

Rhitonul a fost capul de afiş al mai multor expoziţii tematice organizate atât în România, cât şi în muzee celebre din străinătate. Declarat piesă de tezaur, astăzi se află în colecţia Muzeului Judeţean Ialomiţa şi este simbolul acestuia, aşteptându-vă să îl descoperiţi. Muzeul Judetean Ialomita este situat in Slobozia pe bulevardul Matei Basarab la numarul 30, in apropierea Centrului Cultural “Ionel Perlea”.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti