Tendinte in .Ro


Statia Spatiala Internationala va avea un robot autonom in exteriorul sau

Statia Spatiala Internationala va avea un robot autonom in exteriorul sau

5 agentii spatiale impart Statia Spatiala Internationala (ISS): americanii de la NASA, agentia spatiala rusa, cea japoneza JAXA, europeana ESA si canadiana CSA. Daca interiorul este deservit atat ca functionalitati cat si ca mentenanta de echipajul prezent permanent la bordul statiei, exteriorul este deservit in ultima perioada mai mult de roboti si mai putin de astronauti. Timpurile in care ii vedeam la TV sau in fotografii pe cosmonauti in exterior efectuand tot felul de reparatii se apropie deci de sfarsit, la aceasta contribuind decisiv montarea urmatorului robot, numit European Robotic Arm.

In exteriorul Statiei mai sunt amplasate doua brate robotizate:

 • Canadarm2 – pus in functiune in 2001 si care realizeaza operatiuni de asamblare a diverselor module si service, mutarea de echipamente si provizii in jurul Statiei, si sustinerea astronautilor in spatiu; dar care nu poate acoperi intreaga suprafata a Statiei;
 • JEMRMS (Japanese Experiment Module Remote Manipulator System) – pus in functiune in 2008, robotul care efectueaza operatiuni in jurul modulului japonez.
   
  Urmatorul brat robotic – ERA (European Robotic Arm) – va fi cel mai sofisticat dintre ele, fiind capabil sa se deplaseze in mod autonom pe exteriorul Statiei Spatiale, atasandu-si succesiv cate un capat al sau la punctele predefinite de fixare de pe invelisul Statiei. Va fi de asemenea capabil sa instaleze, sa repare si sa inlocuiasca singur panourile solare de pe Statie, sa inspecteze Statia si sa detecteze eventualele stricaciuni cauzate de corpuri ceresti ce ar intra in contact cu Statia, sa manipuleze containere in exteriorul ISS si atunci cand va fi nevoie sa sustina astronauti in spatiu.
   
  ERA va fi dus in 2013 catre Statia Spatiala Internationala cu o racheta ruseasca Proton si odata instalat de catre echipajul ISS va avea o lungime de 11,2 metri si o greutate de 630 de kilograme. Se va putea deplasa cu o viteza de 10 centimetri pe secunda iar acuratetea pozitionarii de echipamente si containere va fi de 5 milimetri. Putand sa manipuleze echipamente si containere in jurul modulelor Statiei de pana la 8 tone greutate.
   
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti