Tendinte in .Ro


Cum a demonstrat Foucault rotatia Pamantului in jurul axei sale cu celebrul sau pendul

Cum a demonstrat Foucault rotatia Pamantului in jurul axei sale cu celebrul sau pendul

La doar 32 de ani, fizicianul si astronomul francez Léon Foucault a demonstrat in mod practic rotatia Pamantului in jurul axei sale construind un pendul gravitational, care acum ii poarta numele, capabil sa oscileze in orice plan vertical. Dupa o prima incercare desfasurata in ianuarie 1851 in incaperea Meridianului de la Observatorul din Paris, Foucault a primit sprijinul administratorilor Panteonului din Paris pentru o a doua demonstratie, cateva saptamani mai tarziu, in care a folosit un pendul de dimensiuni uriase: o bila de 28 de kilograme, prevazuta cu un varf ascutit, suspendata de domul Panteonului cu ajutorul unui fir lung de 67 metri (!). Varful pendulului a trasat pe stratul de nisip presarat pe podeaua cladirii o rozeta completa demonstrand astfel efectele rotatiei Pamantului in jurul axei sale.

Cercetatorii care au asistat la demonstratie au vazut cum pendulul a revenit la pozitia initiala dupa mai bine de 32 de ore. Daca acelasi pendul ar fi fost suspendat la poli miscarea ar fi fost completa dupa 24 de ore iar daca ar fi fost suspendat la Ecuator, 48 de ore i-ar fi fost necesare pendulului sa revina in pozitia initiala. Variatiile provin de la faptul ca, in sine, pendulul este fix, in timp ce Pamantul se roteste sub el iar viteza de rotatie a Pamantului in jurul axei sale este diferita dupa punctul pe glob unde se efectueaza fiecare masuratoare.

Aproape 300 de astfel de pendule au fost realizate si expuse in 42 de tari pentru a fi vazute de catre doritori in cadrul unor muzee sau universitati tehnice, plus unul aflat la Polul Sud intr-o statie de cercetare. Iata mai jos cateva secvente cu pendulul aflat la muzeul Cosmo Caixa din Barcelona.


 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Rotatia Pamantului