Tendinte in .Ro


Sabia Cavalerului Ubul

Sabia Cavalerului Ubul

A treia cruciada asupra Ierusalimului (1189-1192), numita si cruciada regilor, a avut drept scop eliberarea Orasului Sfant de sub ocupatia lui Saladin, sultan al Egiptului si al Siriei. Toate puterile europene, in frunte cu regii Filip al II-lea al Frantei, Richard I (Inima de Leu) al Angliei si Frederic I Barbarossa, imparatul Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, au pornit in 1189 catre Ierusalim, cruciatii trecand in drumul lor si prin Banat, atat pe uscat cat si pe apa.

Odata cu intrarea lor pe teritoriul nostru, cruciatii au fost condusi prin locuri cunoscute de catre nobilul Ubul, castelanul orasului Caransebes, acesta ramanand alaturi de cavaleri si dupa traversarea Dunarii si participand la asediul orasului Philippolis din Tracia (sudul Bulgariei, Grecia, Turcia europeana). Ubul s-a remarcat in timpul luptelor prin vitejia aratata insa dupa cucerirea Philippolis-ului s-a intors catre tara alaturi de sase conti si grosul armatei maghiare puse la dispozitia cruciatilor de catre Bela al III-lea, regele Ungariei, pentru sprijinirea cavalerilor europeni pana la intrarea in Asia.

Legenda spune ca in fruntea convoiului viteazului nobil Ubul se gasea o caruta trasa de doi boi si patru camile, purtand marfuri pretioase estimate la 5.000 de marci. Intoarcerea acasa a nobilului s-a petrecut chiar intr-o zi de targ si sarbatoare, oamenii dintr-un Caransebes vuind de lume oprindu-se inmarmuriti sa admire camilele, animale cum nu mai vazusera pana atunci. Admiratie a fost si dinspre nobilul Ubul care a remarcat-o in multime pe fiica altui nobil, Andru de Almăj, care venise in oras pentru targ, fata cu care s-a si casatorit si cu care a continuat sa traiasca in Caransebes.

Urmasii sai au pastrat sabia nobilului Ubul iar aceasta poate fi vazuta la Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes care se gaseste in orasul cu acelasi nume, la adresa Piața Gen. Ioan Dragalina numarul 2.

Sabia Cavalerului Ubul
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti