Tendinte in .Ro


Construcţia catedralei Sagrada Familia a început acum mai bine de un secol

Construcţia catedralei Sagrada Familia a început acum mai bine de un secol

În 1882 mai exact, sub îndrumarea celebrului arhitect Antonio Gaudi, care şi-a petrecut 40 de ani din viaţa profesională pentru această construcţie, dintre care ultimii 15 i-a dedicat doar acesteia. Impunătoare catedrală va fi gata, după ultimele calcule, în 2026, la comemorarea a 100 de ani de la moartea arhitectului. Construită integral din donaţii şi din vânzarea biletelor de intrare, din care se strâng anual peste 20 de milioane de euro pentru construcţie, catedrala este vizitată de peste 2 milioane de turişti în fiecare an.

Stilul neomodernist ce caracterizează Sagrada Familia poartă amprenta lui Gaudi, care s-a inspirat în proiectarea ei din natură: modele de fructe, frunze sau flori apar la tot pasul. Acesta a folosit nu mai puţin de 40 de tipuri de animale pentru construcţia faţadei Naşterii.

Proiectată pentru a adăposti 13.000 de persoane simultan, catedrala a fost sfinţită în 2010 de fostul Papă. Slujbele care se ţin aici au loc în limbile spaniolă şi catalană, dialectul zonei.

Când va fi gata, catedrala Sagrada Familia va avea 18 turnuri, dedicate apostolilor, evangheliştilor, Fecioarei Maria şi lui Iisus Hristos, precum şi 3 faţade, dintre care doar Naşterea este acum finalizată. Celelalte faţade, Gloria şi Patimile, sunt în construcţie. Numele catedralei înseamnă Sfânta Familie, iar ridicarea ei a fost decisă atunci când locuitorii oraşului, în urma prosperităţii economice, au devenit mai puţin credincioşi. Sagrada Familia adăposteşte şi un muzeu, dedicat lui Gaudi şi muncii sale arhitecturale de a construi catedrala.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti