Tendinte in .Ro


Distractia oamenilor din Evul Mediu era Sarbatoarea Nebunilor

Distractia oamenilor din Evul Mediu era Sarbatoarea Nebunilor

Din secolul al 5-lea pana in secolul al 16-lea cand a fost interzisa, din Flandra si Franta pana in Spania spre sud, Anglia si Scotia spre nord, Germania (vezi harta Germaniei) si Polonia spre est, Sarbatoarea Nebunilor a fost una dintre putinele ocazii in care oamenii obisnuiti se puteau bucura si distra fara teama unor represalii din partea nobilimii sau bisericii. Sarbatoarea nebunilor se desfasura in ultimele zile ale lui decembrie sau uneori in primele zile ale lui ianuarie iar participantii la aceasta sarbatoare erau oamenii simpli, tarani si oraseni.

Erau aprinse focuri de sarbatoare in pietele centrale ale satelor si oraselor, focuri in jurul carora oamenii dansau si povesteau dar se si incalzeau date fiind temperaturile reduse din timpul iernii, plantau cate un copac, numit si Arborele de mai, in curtea bisericii, apoi dadeau drumul la distractie punand in scena piese pregatite sau improvizatii libertine. Personajele intruchipate de ei erau, spre deosebire de pozitia lor sociala, de cel mai inalt rang: preoti, episcopi si arhiepiscopi, lorzi si alti nobili ai vremii. Iar distractia consta in parodierea activitatilor cotidiene ale nobililor si reprezentantilor bisericii, de la activitati casnice pana la cele oficiale.

Daca aceste parodii s-ar fi desfasurat in orice alta zi din an taranii si orasenii care si-ar fi permis astfel de obraznicii ar fi fost drastic pedepsiti, in ziua Sarbatorii Nebunilor insa, le era permis orice. Chiar si alegerea unui Papă al nebunilor dupa urmatorul joc: se construia un perete din scanduri si era desenat pe el cel mai de seama reprezentat al bisericii: insusi Papa. Mai putin locul destinat capului care era decupat din peretele din lemn, gaura in care toti doritorii isi bagau capul pentru a face cele mai deosebite si mai urate strambaturi. In fata peretelui se afla poporul care, prin aclamatii, judeca fiecare strambatura. Cel ce reusea sa smulga cele mai multe aclamatii si aplauze pentru strambatura sa aleasa era numit Papa Nebunilor.

Curajul interpretilor a castigat cu timpul, sarbatoarea desfasurandu-se sute de ani la randul, cote destul de ridicate, unele dintre piese atingand coarde sensibile ale oamenilor bisericii care aveau proprii spioni in multimea adunata gloata. Urmarea a fost ca acestia au inceput sa se simta deranjati in ciuda promisiunilor ca scenetele oamenilor simpli sa beneficieze de “imunitate” si adunarile bisericesti au incercat sa opreasca distractia nevinovata a oamenilor. A fost nevoie de cativa zeci de ani pentru a fi puse in practica astfel de decizii dar in final Sarbatoarea nebunilor a fost interzisa, rand pe rand, in fiecare tara in care se desfasura, consiliul de la Basel din 1431 aducand chiar pedepse severe pentru cei care incercau reeditarea sarbatorii. Doar in Franta sarbatoarea a supravietuit inca o perioada, ultima reprezentatie avand loc in anul 1644.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti