Tendinte in .Ro


Fermierii din Semipalatinsk au inceput sa culeaga fructe si cereale iesite din comun

Fermierii din Semipalatinsk au inceput sa culeaga fructe si cereale iesite din comun

Actualmente situat pe teritoriul statului Kazahstan, Semipalatinsk a fost unul dintre cele mai importante orase sovietice care faceau parte din programul nuclear al URSS. O asezare pierduta in stepa, o fortificatie avand rol comercial intre populatiile nomade din Asia Centrala si imperiul rus in formare in secolul al 19-lea, Semipalatinsk a castigat in importanta odata cu includerea sa pe traseul caii ferate Turk–Sib (Turkestan–Siberia) la inceputul secolului al 20-lea, linie ferata ce leaga si astazi orasul Tașkent din Uzbekistan cu Novosibirsk din sud-vestul Siberiei.

Incepand cu 1949 si pana in 1989, Semipalatinsk a gazduit operatiunile centrale ale programului nuclear sovietic prin care, intr-o zona speciala aflata la 150 de kilometri de Semipalatinsk au fost derulate nu mai putin de 456 de teste nucleare, dintre care 340 de teste prin detonare in adancul pamantului si 116 teste efectuate in atmosfera. Teste care au afectat bineinteles starea de sanatate a populatiei (numerosi bolnavi de cancer, leucemie, impotenta si malformatii ale nou-nascutilor) dar si a solului din intreaga regiune. Cu toate acestea, numarul de locuitori al orasului s-a dublat in aceeasi perioada, de la aproximativ 140.000 la 317.000 in 1989, datorita numarului de cercetari si cercetatori necesari pentru dezvoltarea unui program militar de amploare si a unei industrii prospere in aceasta locatie.

Dupa caderea Uniunii Sovietice numerosi oameni de stiinta s-au raspandit catre alte centre de cercetare iar industria a decazut odata cu exodul populatiei din aceasta zona contaminata, locul celor plecati fiind luat de cei aflati in cautarea unor oportunitati favorizate de imobilele devenite disponibile si de asezarea orasului in extremitatea estica a Kazakhstan-ului, aproape si de Rusia, si de Mongolia si de China. Printre ei numerosi fermieri atrasi de insistenta autoritatilor kazahe de a cultiva cu plante teritoriul fostei zone de testare nucleara, aproximativ 1,5 milioane de hectare fiind vizate de aceasta febra a reincluderii terenurilor in circuitul productiv, garantand totodata prin vocile unor oameni de stiinta kazahi si rusi ca terenurile respective nu mai sunt contaminate si ca pot fi folosite pentru agricultura.

Atata doar ca noii fermieri au inceput sa culeaga roadele muncii lor sub forma unor fructe, legume si cereale mai putin obisnuite. Precum capsunile din imagine care de fapt nu sunt mai multe fructe asezate cu simt estetic ci este vorba de un singur fruct neobisnuit, care seamana cu un ciorchine de capsuni a carui forma aduce cu petalele unei flori. Cultivatorul neutilizand niciun fel de chimicale pentru imbunatatirea fructelor. Sau exemplare de floarea-soarelui inalte de 3 metri si care au 20 de capete inflorate si pline de seminte pe aceeasi tulpina. Oamenii chiar si cei inalti nefiind capabili sa atinga cu mana florile din varful plantei crescute de asemenea fara a beneficia de ingrasaminte chimice.

(sursa foto: Tengrinews.kz)
 
Poate vi se va parea surprinzator dar stiati ca originea papusilor Matrioska nu e in Rusia? Va invitam sa urmati acest link pentru a vedea unde au fost create prima data si cum au ajuns ele simboluri ale artei traditionale rusesti.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti