Tendinte in .Ro


Severnaya Zemlya a fost ultimul arhipeleag descoperit de oameni

Severnaya Zemlya a fost ultimul arhipeleag descoperit de oameni

Rand pe rand, spaniolii, portughezii, olandezii si britanicii au navigat tot mai departe si inca mai departe facand cunoscute lumii pamanturi si civilizatii. Iar acolo unde nu au indraznit sa se aventureze au incercat rusii. Rand pe rand locurile cele mai izolate de pe Terra s-au lasat descoperite si harta lumii a capatat tot mai multa culoare. Petele albe de pe harta lumii au disparut insa cu desavarsire abia in perioada 1930-1932, deci chiar de curand, atunci cand exploratorii rusi s-au apropiat si cartografiat si ultimul arhipeleag de pe Pamant: Severnaya Zemlya.

Acesta fusese vazut de la distanta inca din 1810 insa exploratorii nu s-au apropiat sa-l cerceteze, catalogandu-l drept “o bucata de pamant inconjurat de gheata”. Abia in 1913-1915 doua spargatoare de gheata rusesti l-au inconjurat determinandu-i in mare forma si marimea si plasandu-l pe harta pentru ca in 1930-1932 o expeditie de asemenea ruseasca sa arate ca Severnaya Zemlya consta in patru insule mari si alte 70 de insule mai mici pe care le-au studiat si cartografiat indeaproape. Cum de atunci niciun alt teritoriu nu a mai fost descoperit, Severnaya Zemlya ramane in istoria geografiei drept ultimul loc descoperit pe Pamant, cronologic vorbind.

Severnaya Zemlya se gaseste la 79° latitudine nordica si 97° longitudine estica, in extremul nordic al planetei, si desparte doua mari, marea Kara si marea Laptev. Arhipeleagul face parte din teritoriul Rusiei dar este nelocuit, cu exceptia unei baze de cercetare rusesti.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Severnaya Zemlya