Tendinte in .Ro


Sfantul Andrei este considerat patronul spiritual al Romaniei

Sfantul Andrei este considerat patronul spiritual al Romaniei

Motivul pentru care Biserica Ortodoxa Romana il considera pe Sfantul Andrei drept patronul spiritual al Romaniei este unul simplu: Sfantului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea de astazi) pentru a propovadui crestinismul, din aceasta zona a tarii credinta raspandindu-se catre celelalte regiuni. Dobrogea a fost insa doar un reper pe traseul apostolului Andrei.

La sinodul apostolic tinut la Ierusalim in anii 49-50, cei 12 apostoli ai lui Isus Hristos au tras la sorti zonele in care aveau sa mearga pentru a face cunoscut crestinismul. Apostolul Andrei a plecat impreuna cu fratele sau, apostolul Petru, catre Asia Mica (Turcia de astazi), despartindu-se apoi pentru a urca prin Peninsula Balcanica pana in Dobrogea si apoi pana in sudul Rusiei europene, deasupra Marii Negre. S-a intors apoi pe acelasi traseu pana in Grecia, consolidand comunitatile crestine infiintate anterior.

In Dobrogea Sfantul Andrei ar fi trait in ceea ce este acum cunoscuta drept Pestea Sfantului Andrei, situata in apropierea satului Ion Corvin din judetul Constanta, pestera redescoperita in 1943 si aflata in dezvoltare a unui ansamblu monahal dupa 1989.

Mai trebuie sa stiti un lucru: Sfantul Andrei este nu doar patronul spiritual al Romaniei. Este de asemenea patron al Scotiei, al Spaniei, Greciei, Rusiei si insulei Sicilia. Nu doar atat, comunitatile crestine il considera totodata patron al oraselor Patras, Napoli, Brescia, Ravenna, Amalfi, Mantua, Brugge si Bordeaux.

Data in care este sarbatorit Sfantul Andrei este cea de 30 noiembrie, ziua mortii sale in anul 60, ca martir, rastignit pe o cruce in forma de X (de unde si simbolul de pe steagul national al Scotiei, de exemplu).
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti