Tendinte in .Ro


Sfantul Nicolae a trait in secolul al 4-lea dupa Hristos

Sfantul Nicolae a trait in secolul al 4-lea dupa Hristos

Episcop creştin în Asia Mică, descendent al unei familii bogate şi unic moştenitor al acesteia, Nicolae decide să folosească banii moşteniţi pentru a-i ajuta pe sărmani: pe copiii săraci, pe femeile văduve sau pe fetele sărmane. Cea mai cunoscută legendă a Sfântului Nicolae se leagă de 3 fete sărace care urmau să se căsătorească însă nu aveau bani pentru zestre. Aflând de ele, Sfantul Nicolae, le-a lăsat, pe rând, noaptea, câte un săculeţ cu galbeni fiecăreia, atunci când le-a venit timpul să se căsătorească. Tatăl fetelor, stând la pândă şi văzându-l pe episcopul Nicolae lăsand bani fetelor sale, a împărtăşit acest lucru şi celorlalţi oameni iar lui Nicolae i s-a dus vestea de binefăcător al celor săraci.

Cu toate acestea, sfântul îi pedepsea pe răufăcători, mai ales pe copiii neascultători cărora le lăsa în ghetuţe sau în şosete câte o nuieluşă. De aici şi obiceiul copiilor de a aştepta cadouri în ghetuţe în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, când este ziua sfântului.

Sfantul Nicolae este şi ocrotitorul marinarilor. Acest lucru se datorează faptului că moaştele sfântului au fost furate, iar apoi găsite de marinari, care le-au dus la Bari, în Italia, acolo unde moastele sfântului sunt şi astăzi.

Dacă în folclorul românesc, Sfântul Andrei este legat de spirite şi de strigoi, aşa cum am scris aici, Sfântul Nicolae este un apărător al soarelui, iar despre el se spune că împărăţeşte în partea de sud a cerului, locul de unde răsare soarele începând cu dimineaţa din data de 6 decembrie.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Sfantul Nicolae