Tendinte in .Ro


Sikorsky Ilya Muromets a fost primul avion bombardier din istorie

Sikorsky Ilya Muromets a fost primul avion bombardier din istorie

La doar 10 ani dupa ce fratii Wright au efectuat primul zbor din istorie (17 decembrie 1903), rusii construisera deja un avion ce a servit drept bombardier in primul razboi mondial, un avion fara rival in timpul primei conflagratii mondiale. Numit dupa inginerul care l-a proiectat, Igor Sikorsky, si dupa un erou din mitologia rusa, Ilya Muromets, avionul fusese proiectat pentru zboruri de pasageri, fiind dotat initial cu un salon pentru calatori si chiar cu cabina de dus.
 
Lansat in decembrie 1913, rusii l-au adaptat rapid la cerintele razboiului izbucnit in anul urmator pentru a servi drept bombardier, fiind primul avion de acest fel din istorie. Celelalte tari implicate in conflictul mondial au incercat si ele sa dezvolte aparate similare insa nici una dintre ele nu a putut realiza un avion care sa se ridice la nivelul lui Sikorsky Ilya Muromets. Acesta avea 4 motoare capabile sa sustina avionul incarcat cu 800 de kilograme de bombe fiind dotat in plus cu 9 mitraliere pentru apararea lui, pozitionate in mai multe locuri din fuselaj inclusiv in coada avionului.

In paralel avioanele celorlalte tari erau dotate cu doar 2 motoare si capabile sa sustina mult mai putine bombe decat avionul rusesc. Spre sfarsitul razboiului guvernul rus a vandut celui francez si britanic designul si licenta de fabricatie, acestea replicand avionul inginerului Sikorsky; de asemenea germanii au incercat sa copieze avionul folosindu-se de fragmente recuperate dintr-un aparat doborat pe teritoriul lor in 1916.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti