Tendinte in .Ro


Sirius este cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii

Sirius este cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii

Aflata la “doar” 8,6 ani-lumina de sistemul nostru solar, Sirius este cea mai stralucitoare stea care poate fi observata cu ochiul liber pe cerul noptii. Poate si din acest motiv grecii antici i-au dat acest nume ce provine din cuvantul “seirios” care in greaca veche insemna “extravagant”. Sirius este de doua ori mai stralucitoare decat Canopus care se afla la 310 ani-lumina si de cinci ori mai stralucitoare decat Alfa Centauri care se afla si ea la “doar” 4,4 ani lumina.
 
Fata de Soare, Sirius este de cateva ori mai mare. Astfel, diametrul lui Sirius este 2,4 ori mai mare decat cel al Soarelui. De asemenea masa lui Sirius este de 3,3 ori mai mare decat cea a Soarelui. (vrei sa vezi cum arata o explozie solara?). Sirius este si mai fierbinte: daca Soarele are o temperatura la suprafata de 5.500 de grade Celsius, temperatura lui Sirius este de 9.500°C. Toate acestea se refera de fapt la Sirius A, steaua principala a sistemului de doua stele care orbiteaza una in jurul celeilalte.

Descoperirea unei stele pereche s-a produs in 1844 cand un astronom german a detectat fluctuatii in miscarea proprie a lui Sirius si a dedus ca in apropierea ei se mai gaseste o stea, respectiv in 1862 cand aceasta stea pereche a fost observata cu ajutorul telescopului Dearborn, proaspat pus in functiune la acea vreme. Sirius B cum a fost numita este de fapt o stea pitica alba avand dimensiuni comparabile cu cele ale Pamantului si o culoare fada, de aici greutatea observarii ei. Cercetari ulterioare au dus la ipoteza ca acolo s-ar putea afla chiar si o a treia stea, de si mai mici dimensiuni, dar existenta ei nu a putut fi confirmata pana acum.

Steaua Sirius este vizibila din aproape toate regiunile Pamantului, doar in zona aflata la mai mult de 73 de grade latitudine nordica ea nemaiputand fi vazuta. Miscarea proprie a stelei o va muta pe cerul noptii, e drept, foarte lent, asa incat in jurul anilor 9000 ea nu va mai fi vizibila in centrul si nordul Europei iar in jurul anilor 14000 Sirius va mai putea fi vazuta doar de la latutudini sudice de sub Africa de Sud si Australia. Voyager 2, nava spatiala lansata in 1977 se va apropia la aproximativ 4,3 de ani lumina departare dar, atentie, peste.. 300.000 de ani.
 
Iata la urmatorul link cum arata telescopul Hubble.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Steaua Sirius