Tendinte in .Ro


Șofranul este cel mai scump condiment din lume

Șofranul este cel mai scump condiment din lume

Preţul piperat al acestui condiment se datorează faptului că, pentru condimentul final, sunt folosite nu mai puţin de 100.000 de stigmate pentru un kilogram de şofran. Stigmatele reprezintă partea superioară din floarea violet a plantei de şofran, iar o floare produce doar 3 astfel de stigmate roşii sau portocalii. Florile de şofran se recoltează manual toamna.

Adus de arabi în peninsula Iberică, sofranul s-a adaptat rapid la condiţiile climatice din Spania, care este în acest moment cel mai mare exportator de şofran din lume. Tot aici există sărbători speciale dedicare acestei plante. Pe lângă Spania, care în zona La Mancha cultivă cel mai bun şofran din lume, el este cultivat în Grecia, Iran, China sau India. În perioada Imperiului Roman, cei bogaţi îl foloseau în aromaterapie pentru baie iar în Egiptul antic şofranul era folosit la prepararea produselor cosmetice.

Dacă mergeţi în Spania şi comandaţi o paella într-un restaurant de lux, e foarte posibil ca orezul să fie galben tocmai datorită şofranului. Şofranul are un gust specific, uşor amărui, şi colorează preparatul culinar în galben. Cele mai cunoscute preparate cu şofran sunt paellas spaniole, dar şi bouilleabaisse la francezi sau risotto la italieni. În ţările scandinave, prăjiturile cu şofran sunt printre cele mai apreciate. Preţul unei uncii de şofran, aproximativ 200 de grame, depăşeşte 120-130 de dolari.

Pe lângă folosirea lui în gastronomie, sofranul este recomandat în medicină pentru proprietăţile sale antioxidante, pentru faptul că luptă împotriva cancerului şi a crampelor musculare.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Sofran pret