Tendinte in .Ro


Majoritatea somonilor consumati provine din crescatorii

Majoritatea somonilor consumati provine din crescatorii

Somonul sau lostrita este un peşte din ce în ce mai căutat şi mai apreciat de consumatorii din România. Renumit pentru cantitatea de Omega 3 pe care o conţine carnea sa de culoare roz, somonul trăieşte în apele oceanice ale Atlanticului (o specie) şi în cele ale Pacificului (8 specii).

Un somon matur poate ajunge şi până la o greutatate de 30 de kilograme. Este binecunoscut faptul că somonul sălbatic migrează din zona oceanică urcând în amontele râurilor spre locul de unde a eclozat din icre, parcurgând astfel mii de kilometri şi riscând să nu ajungă la destinaţie. Migraţia aceasta este spectaculoasă şi sunt celebre imaginile cu somoni care sar în apă încercând să urce cascade şi trepte întâlnite de-a lungul râurilor. Biologii explică acest fenomen prin faptul că peştii eclozaţi din icrele depuse nu s-ar putea dezvolta în apa oceanică, mult prea sărată.

Datorită consumului intens, braconajului, dar şi din cauza poluării apelor oceanice, somonul sălbatic este pe cale de dispariţie în multe locuri. De aceea, pentru a putea susţine cererea pentru consum, există numeroase ferme unde sunt crescuţi somoni în captivitate. Ţara cu cele mai multe ferme de somoni este Norvegia. Cu toate acestea, creşterea în captivitate a somonului ridică numeroase întrebări cu privire la calitatea cărnii. În natură, somonul se hrăneşte cu mici crustacee de la care are culoarea roz. În crescătorie, carnea de somon este roz datorită coloranţilor cu care este hrănit peştele sau cu care ulterior este tratată carnea.

Somonul sălbatic poate fi pescuit doar din luna iulie până în septembrie iar la nivel global mai puțin de o treime din somonul comercializat este sălbatic, restul provenind din ferme specializate. De asemenea, producătorii de somon sunt obligaţi să comunice pe eticheta produsului provenienţa peştelui, adică dacă acesta e sălbatic sau din crescătorie.

Somonul poate fi consumat crud sau afumat, ca atare sau în salate ori alte combinații, cele mai căutate rețete fiind cele de somon la cuptor și somon la gratar, paste cu somon și somon prajit. In meniurile diverselor restaurante mai puteți găsi și bruschete cu somon sau somon cu legume. Icrele, denumite caviar roşu, sunt considerate o delicatesă.

În ţări ca Islanda şi Scoţia pescuitul sportiv la somon este o ramură importantă a turismului. La nivel mondial, Norvegia produce cel mai mult somon, alături de Chile, Anglia, Franţa şi Canada, în vreme ce consumul cel mai mare din punct de vedere cantitativ este în Japonia.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti