Tendinte in .Ro


Astronautii au infipt steagul Americii in solul lunar de fiecare data cand au aterizat pe Luna

Astronautii au infipt steagul Americii in solul lunar de fiecare data cand au aterizat pe Luna

Prima aterizare pe Luna a apartinut sovieticilor desi aterizare este un cuvant destul de pretentios. Mai degraba prabusire caci sonda spatiala Luna 2 a avut drept obiectiv atingerea satelitului nostru natural fara a beneficia insa de rachete care sa-i atenueze coborarea. Cu alte cuvinte sonda sovietica a fost indreptata catre Luna si lasata sa cada (sa se prabuseasca) pe ea sub influenta atractiei gravitationale ale acesteia. Scopul fusese insa atins, sovieticii au fost primii care au ajuns pe Luna in 1959. Trei ani mai tarziu, in 1962, si americanii au prabusit pe Luna sonda Ranger 4.

Prima aterizare “delicata” a unei sonde spatiale a apartinut tot sovieticilor, in 3 februarie 1966, Luna 9 fiind prevazuta cu rachete de franare, americanii reusind si ei acelasi lucru cu sonda potrivit denumita Surveyor 1 la 2 iunie in acelasi an. Apoi americanii s-au miscat mai rapid decat sovieticii, reusind primii sa aterizeze in siguranta pe Luna cu echipaj uman, este vorba de celebra misiune Apollo 11 cu Neil Armstrong si Buzz Aldrin, astronauti ramasi in istorie drept primii oameni care au pasit pe Luna in iulie 1969.

Steagul AmericiiEi au fost si cei care au infipt steagul Americii in solul lunar, un gest neasteptat pentru ca un tratat emis de Organizatia Natiunilor Unite interzicea oricarei tari sa pretinda drepturi de posesiune asupra Lunii. De altfel gestul a fost pastrat secret pana la punerea lui in aplicare tocmai pentru a nu da natiunilor ocazia sa isi exprime un punct de vedere care probabil ar fi fost unul negativ si poate chiar virulent fata de acest gest pentru care oricum, Statele Unite au trebuit sa dea explicatii, motivand prin faptul ca infigerea steagului american pe Luna a fost doar un gest simbolic de mandrie si implinire, dar ca din motive politice, nu a fost dezvaluit inainte.

Ulterior, membrii echipajelor fiecareia dintre celelalte cinci misiuni Apollo au infipt steagul Americii in solul lunar, evenimentele petrecandu-se in noiembrie 1969 (Apollo 12), februarie 1971 (Apollo 14), iulie 1971 (Apollo 15), aprilie 1972 (Apollo 16) si decembrie 1972 (Apollo 17). In total 12 astronauti au pasit pe Luna desi fiecare dintre cele 6 misiuni incheiate cu succes a avut cate trei astronauti in echipaj. Unul dintre membri era insa obligat sa ramana permanent in interiorul modulului de comanda.

Daca va intrebati ce s-a intamplat cu cele sase steaguri infipte de astronautii americani pe Luna, parerile sunt destul de clare: primele doua probabil ca nu au supravietuit decolarii modulelor lunare pentru ca au fost infipte prea aproape de acestea iar suflul rachetelor la decolarea de pe suprafata Lunii probabil ca le-a rupt sau scos din solul nisipos. Celelalte sunt probabil intr-un stadiu de descompunere, ele nefiind fabricate pentru a rezista oricaror conditii de mediu. Iar pe luna acestea sunt extreme: 14 zile consecutive cu temperaturi de peste 100 de grade Celsius si radiatii ultraviolete alterneaza cu alte 14 zile cu temperaturi de -150 de grade Celsius si intuneric bezna. In prezent, in cel mai bun caz ele sunt doar niste fasii albe, decolorate, de nylon.

In ceea ce priveste controversa steagurilor care flutura desi pe Luna nu exista vant care sa faca steagurile sa fluture, explicatia este simpla: cutele de pe steagul Americii au drept cauza faptul ca ele au fost impaturite inainte sa fie desfasurate si prinse pe batul infipt in solul lunar. Materialul din care au fost fabricate fiind plasticul, cutele de la impaturire s-au pastrat si dau impresia, totusi eronata, ca ar flutura. De asemenea steagul Americii sta atat de drept nu din cauza vreunui vant al teoriei conspiratiei ci deoarece pe langa batul vertical infipt in sol, steagul este prins si de un bat orizontal fixat in varful celui infipt. De altfel o privire atenta asupra steagurilor demonstreaza acest lucru.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti