Tendinte in .Ro


Stiuca mai mica de 40 de centimetri nu se poate consuma sau vinde

Stiuca mai mica de 40 de centimetri nu se poate consuma sau vinde

Ştiuca este un peşte de apă dulce, care se adaptează perfect atât în apele curgătoare de câmpie şi deal, cât şi în cele stătătoare. Legal, orice ştiucă mai mică de 40 de centimetri lungime şi capturată la pescuit se va returna în apă deoarece consumul sau vânzarea sub această dimensiune sunt interzise. Ştiuca poate atinge şi un metru şi jumătate în lungime şi până la 30 de kilograme greutate, în vreme ce, de obicei, la pescării se găsesc ştiuci cu greutate între 500 de grame şi un kilogram.

Stiuca este un peşte răpitor, ce se hrăneşte cu peşti mai mici, şerpi de apă, insecte, broaşte sau chiar cu alte ştiuci, manifestând un comportament canibal. De obicei, ştiuca consumă multă hrană odată, pe care o digeră rapid, însă după o repriză de hrănire ştiuca poate aştepta şi câteva zile până la următoarea masă. Ştiuca vânează de obicei în ambuscade, pândind cel mai bun moment pentru a ataca. După eclozarea din icre ştiucile trăiesc şi vânează în bancuri, pentru ca la maturitate să devină solitare.

Arealul de răspândire al ştiucii este în totalitate în emisfera nordică, în Europa, America de Nord şi Asia. Exemplare de ştiucă au fost găsite şi în Marea Baltică, o mare cu salinitate scăzută, dar şi la scurgerea fluviilor în mare (Dunărea în Marea Neagră, Volga în Marea Caspică). Culoarea ştiucii este un verde închis, punctată de pete deschise de galben şi alb. Gura peştelui seamănă cu un cioc de raţă, cu dinţi foarte ascuţiţi si puternici, cu care reuşeşte să devoreze prada.

În ţări ca Statele Unite, Canada, Belgia sau Irlanda pescuitul la stiuca este extrem de popular printre pescarii amatori care participă la numeroase concursuri de pescuit.

Dintre cele mai populare retete stiuca sunt stiuca prajita, stiuca la gratar sau stiuca la cuptor, cu sos de vin sau cu legume. De asemenea, reţetele cu stiuca umpluta cu legume şi ciuperci sunt delicioase.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti