Tendinte in .Ro


Stopera din Amsterdam a fost construita in mai bine de 70 ani

Stopera din Amsterdam a fost construita in mai bine de 70 ani

Cladirea se gaseste intre piata Waterloo (Waterlooplein), raul Amstel si canalul Zwanenburgwal in, v-ati dat seama deja, Amsterdam. In secolul al 16-lea locul pe care se gaseste acum Stopera era o mlastina, olandezii au destelenit insa terenul asa cum au facut cu aproape intreaga tara si l-au dat orasului pentru a se construi pe el. Odata cu revolutia industriala si cresterea orasului, atat ca numar de locuitori cat si ca suprafata, administratia locala a decis ca este cazul sa se mute intr-o cladire noua. Era in 1915 cand oficialitatile discutau atat despre o noua primarie cat si despre o noua cladire a operei.

Locatia noii primarii a fost stabilita destul de repede insa abia in 1955 s-au desfasurat primele concursuri de proiecte arhitecturale pentru noua cladire. 12 ani mai tarziu olandezii inca nu alesesera proiectul final si, ajunsi la capatul rabdarii, au mai organizat un concurs castigat de un arhitect vienez ce le-a pus pe masa un proiect ce cuprindea atat primaria cat si o noua sala de concerte pentru oras. Saga Stoperei nu s-a terminat insa pentru ca ridicarea propriu-zisa a constructiei a inceput abia in 1982 dupa cateva retusuri aplicate proiectului declarat castigator cu 15 ani inainte. Din momentul deschiderii santierului pana la inaugurarea operei de concerte au trecut doar 4 ani, alti doi fiind necesari finalizarii primariei.

Numele Stopera vine de la Stadhuis (primarie in olandeza) si opera. Despre primarie n-ar fi deci multe de comentat insa sala de concerte gazduieste acum atat Opera cat si Trupa nationala de balet si Orchestra simfonica olandeza.

In imaginea de sus, sculptura unui violonist ce iese din podeaua.. operei, bineinteles. In imaginea de jos, Stopera, partea dedicata operei. Primaria e ceva mai anosta ca aspect. Cladirea poate fi vizitata, gratis, atat sectiunea dedicata artei cat si o bucata cu acces liber din primarie.
 
Stopera
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Amsterdam obiective turistice