Tendinte in .Ro


Antenele Stralucitului sunt mai lungi decat intreg corpul sau

Antenele Stralucitului sunt mai lungi decat intreg corpul sau

In Romania i se spune Stralucitul, denumirea sa internationala fiind de Musk beetle iar cea stiintifica fiind Aromia Moschata. Si pe buna dreptate, toate i se potrivesc de minune. Iata de ce: pe de o parte are un corp ce straluceste in lumina soarelui si o culoare aproape ireala, ai zice ca metalizata, o culoare pentru care soferii de autoturisme ar trebui sa dea multi bani ca sa o aplice pe masinile lor. Stralucitului i-a dat-o insa Mama Natura. Pe de alta parte gandacul emite un miros placut si patrunzator ce aduce foarte mult cu cel al masculilor de mosc, o specie de caprioare din familia Moschidae, care au o glanda pozitionata intre organele genitale si buric si care secreta feromoni pentru a atrage bineinteles femelele. Stralucitul emana si el aceasta aroma pe care cercetatorii au reusit sa o sintetizeze artificial si sa creeze o serie de parfumuri barbatesti foarte cautate.

Stralucitul traieste in Europa si Asia, de asemenea pe intreg teritoriul tarii noastre, putand fi usor identificat datorita culorii sale specifice rosiatice, ca de cupru, putand avea insa si nuante verzui. Subspeciile care traiesc in Orientul Mijlociu se deosebesc un pic de cele europene si est-asiatice avand antenele ceva mai scurte. Odata ajunsi la acest detaliu trebuie mentionat ca Stralucitul are antenele mai lungi decat intreg corpul sau, dupa cum se poate vedea si in imaginea alaturata. Dimensiunea corpului exemplarelor de Aromia Moschata poate varia de la 22 pana la 32 de milimetri atunci cand ajung la maturitate, antenele putand masura si 40-45 de milimetri lungime.

Larvele traiesc sapand galerii in trunchiurile salciilor, uneori putand fi gasite si in trunchiuri de plopi si arini. Adultii stau pe frunzele salciilor, de cele mai multe ori in aceeasi copaci in care si-au realizat dezvoltarea larvara. Migratia se petrece atunci cand numarul lor devine foarte mare, cautandu-si copaci noi pe o raza de cateva sute de metri. Ciclul lor de viata este de 2-3 ani, depinzand de clima si de hrana furnizata de trunchiul copacilor, intre 10 si 22 de luni fiind necesare doar pentru a trece de la stadiul de oua la cel de larva. In exteriorul copacilor pot fi gasiti intre lunile iunie si august, perioada in care cei mai multi dintre ei isi pierd viata fiind mancati de pasari, acest lucru putandu-se intampla si cand sunt in interiorul copacilor, ciocanitorile fiind cele care se hranesc masiv cu acesti gandaci.
 
Fotografie © Heinrich Pniok, licenta CC BY-NC-ND 3.0.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti