Tendinte in .Ro


Stramtoarea Gibraltar era numita si Coloanele lui Hercule

Stramtoarea Gibraltar era numita si Coloanele lui Hercule

Numele stramtorii Gibraltar vine de la expresia “Jebel Tariq” care inseamna, in limba araba, Muntele lui Tariq, cu referire la numele generalului berber Tariq ibn-Ziyad care a condus armatele islamice in campania de cucerire a Hispaniei in anii 711-718. 14,3 kilometri de apa ce separa Europa de Africa, Spania de Maroc, catolicismul de islamism.

In antichitate insa locul era cunoscut drept Coloanele lui Hercule, acestea desemnand cele doua promontorii care flancheaza intrarea in Stramtoarea Gibraltar, promontorii pe care eroul le-a ridicat in timp ce se afla in cursul celei de-a zecea din cele 12 munci ale lui Hercule pentru regele Euristeu. Trimis fiind de catre Euristeu sa-i aduca la Micena cirezile de vite ale uriasului Gerione de la capatul dinspre apus al lumii cunoscute, eroul mitologic a traversat Mediterana din Grecia pana in Africa cu o pluta facuta chiar de el din trunchiul unui copac apoi s-a deplasat catre vest prin pustiul uscat al Africii pana la capatul pamantului. Epuizat de drumul prin desert Hercule a vrut sa lase acolo o amintire a suferintei sale. Drept pentru care a smuls marii doua stanci uriase pe care le-a asezat de-o parte si de alta a stramtorii care despartea Mediterana de Atlantic.

O alta legenda spune ca cei doi munti erau de fapt uniti iar Hercule, nevrand sa traverseze si acel munte, a spart stancile cu puterile sale supraomenesti, facand astfel conexiunea dintre Mediterana si Atlantic. Cei doi munti strajuind iesirea din Mediterana au fost numiti Coloanele lui Hercule. Cum ele marcau capatul lumii, pe ele era scris si Nec plus ultraMai departe nu, o avertizare pentru navigatorii vremii sa nu treaca de stramtoare.

Stramtoarea Gibraltar
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti