Tendinte in .Ro


Ozonul este o forma de oxigen

Ozonul este o forma de oxigen

Oxigenul pe care il cunoastem si pe care il respiram are doi atomi de oxigen legati intre ei, de aici si simbolul de O2. Despre oxigen ca element chimic se stia din 1772 cand a fost produs prima data in urma unor reactii chimice controlate. Ozonul pe de alta parte, cel despre care se vorbeste acum neintrerupt la televiziuni si conferintele despre mediu (si pe buna dreptate) a fost dedus abia in 1840 de catre chimistul Christian Schönbein care a simtit un miros ciudat in furtunile cu fulgere. Tot el l-a confirmat ca substanta chimica in 1867, definindu-l sub forma O3 dupa componenta sa moleculara in triunghi.

Cum s-a produs ozonul formand patura ce invaluie Pamantul si cum se mentine el?
Ce rol are in viata de pe Pamant?

Formarea si destramarea ozonului

Actiunea razelor UV asupra oxigenului si ozonului

Razele ultraviolete (UV) provenind de la soare, caracterizate de o cantitate semnificativa de energie, lovesc moleculele de oxigen O2 din atmosfera Pamantului, descompunandu-le in cei doi atomi simpli de oxigen. Fiecare dintre acestia se loveste de alte molecule de oxigen O2 si adera la ele, formand ozonul O3. Ozonul este insa instabil asa incat razele ultraviolete sparg si aceasta molecula in oxigenul O2 si atom separat. Ciclurile se repeta la nesfarsit sub actiunea razelor ultraviolete. Patura de ozon ce invaluie Pamantul absoarbe si impiedica razele ultraviolete daunatoare sa ajunga la suprafata solului unde poate distruge plantele si cauza efecte cancerigene asupra pielii oamenilor.

Ozon se produce si in apropierea Pamantului in timpul furtunilor cu fulgere, acestea, incarcate electric, avand capacitatea de a sparge moleculele de oxigen din aer si de a contribui astfel la crearea moleculelor de ozon intocmai ca in procesul descris mai sus. De asemenea ozon se mai poate produce in imediata vecinatate a solului in urma reactiilor survenite intre razele soarelui si aerul imbibat cu hidrocarburi provenind de la avioane, automobile, diverse motoare, vopseluri, solventi si nu numai.

Ozonul format in apropierea pamantului este aer poluat si toxic putand duce la dificultati sau afectiuni respiratorii si distrugerea plantelor. Cel aflat in stratosfera contribuie la mentinerea vietii pe Pamant prin stoparea razelor ultraviolete si a radiatiilor electromagnetice potential periculoase.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Ozonul