Tendinte in .Ro


Calitatea stridiilor se masoara printr-un test cu… soareci

Calitatea stridiilor se masoara printr-un test cu… soareci

Până la 1 ianuarie 2010, stridiile care plecau din Franţa catre pieţele mondiale erau testate din punct de vedere sanitar cu aşa-zisul test şoarece, teste souris cum îl numesc francezii. Acest test presupune testarea calităţii scoicilor cu ajutorul şoarecilor. O dată pe săptămână, din scoici alese aleatoriu de la fiecare producător în parte erau prelevate mostre de lichid din scoici, care era mai apoi injectat şoarecilor. Dacă 2 din 3 şoareci mureau în primele 24 de ore de la injectare, atunci producătorul primea interdicţia de a vinde producţia din săptămâna respectivă, pe motiv că stridiile erau infectate cu micro-alge toxice.

În paralel cu testul şoarece se făceau şi teste chimice, de laborator, însă legislaţia franceză şi cea europeană prevedeau supremaţia testului şoarece. În numeroase cazuri, rezultatele testului şoarece (după moartea şoarecilor) arătau că stridiile ar fi contaminate şi deci toxice pentru consumatori, însă la testele chimice stridiile nu prezentau niciun risc pentru consum. Aceste rezultate contradictorii i-au indignat pe producătorii de scoici, care au cerut ministerului care se ocupă de fondul piscicol să renunţe la testul şoarece, lucru care s-a şi întâmplat, partial. Testul cu şoareci fusese introdus în 2005 dar nu a fost complet abandonat, fiind încă folosit ca metodă de control a calităţii stridiilor.

În Franţa există peste 15.000 de producători de stridii, dintre care cei mai numeroşi îşi desfăşoară afacerea de creştere a stridiilor în bazinul Arcachon, in sud-vestul Franţei, la Oceanul Atlantic.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti