Tendinte in .Ro


Sturionii traiesc doar in emisfera nordica

Sturionii traiesc doar in emisfera nordica

Pe lângă faptul că sunt întâlniţi doar în emisfera nordică, sturionii au un areal mic de răspândire, în Marea Neagra şi în Marea Caspica şi mai rar în vestul Europei. Din cauza braconajului, sturionii sunt pe cale de dispariţie în natură, însă afacerile care se ocupă cu creşterea lor în cadrul fermelor specializate prosperă. Sturionii au o vechime de aproximativ 200 de milioane de ani, vreme în care Pământul era încă populat de dinozauri.
 
Sturionii sunt cunoscuţi în lumea întreagă pentru icrele negre pe care le produc, deosebit de apreciate ca produs de lux. Dintre sturioni, cei mai cunoscuţi sunt cega, morunul, nisetrul şi păstruga iar în ultima perioadă au apărut numeroase specii hibrid care produc mai multe icre într-un ritm mai rapid. Sturionii ating maturitatea sexuală după cel puţin 3 ani la cegă, putând depăşi chiar şi 10 ani la morun. Maturitatea sexuală este momentul în care ei depun atât de apreciatele icre negre sau caviarul.

În mod normal, sturionii trăiesc în apele marine iar pentru depunerea icrelor migrează sute sau chiar mii de kilometri pe cursul râurilor care se varsă în mare. Spre exemplu, sturionii din Marea Neagra migrează din mare în Dunare pentru depunerea icrelor. Ulterior, puii care ies din ouăle depuse migrează înapoi spre mare pentru a se dezvolta.

Rusia este cel mai mare exportator de caviar din lume, graţie ieşirii sale la Marea Caspică şi la Marea Neagră deopotrivă. Un kilogram de caviar costă de la 6.000 de euro în sus. În Statele Unite, sturionii au fost decimaţi de consumul excesiv din secolul al 19-lea.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Sturioni