Tendinte in .Ro


Insula Tasmania era numita si Anglia Sudica

Insula Tasmania era numita si Anglia Sudica

Insula Tasmania a fost descoperita de catre exploratorul olandez Abel Tasman, de la al carui nume i se si trage denumirea actuala, la 24 noiembrie 1642, dar olandezii nu au revendicat-o. Mai bine de o suta de ani mai tarziu, in 1772, a venit randul francezilor expeditionari condusi de Marc-Joseph Marion du Fresne sa puna piciorul pe insula dar nici acestia nu au declarat-o drept teritoriu francez, cum nu au facut-o nici englezii in 1773. Au urmat mai multe expeditii britanice intre 1777 si 1799, inclusiv una condusa de James Cook, dar prima asezare europeana pe insula Tasmania a fost stabilita abia in anul 1800. Pana in 1803 colonia a ajuns sa numere 100 de oameni iar in 1850 pe insula traiau deja aproximativ 75.000 de oameni, majoritatea detinuti britanici transportati pe aceasta insula careia europenii ii dadusera destinatia de penitenciar. Insula a functionat drept colonie britanica pana in 1901 cand a fost alipita confederatiei de state australiene pentru a forma Commonwealth of Australia.

Formata dintr-o insula de 62.400 kilometri patrati (a 26-a cea mai mare insula din lume) si alte 334 insule invecinate de mici dimensiuni, Tasmania este un teritoriu aproape neatins, pe aproape jumatate din suprafata sa fiintand rezervatii naturale, parcuri naturale si teritorii in Patrimoniul Mondial UNESCO. Clima Tasmaniei este una temperata, cu patru anotimpuri distincte, dintre care iarna avand temperaturi intre 3 si 12 grade Celsius pentru ca maximele verii sa se situeze intre 21 si 24 de grade.

Ploile sunt la ordinea zilei in Tasmania, tiparul hidrologic fiind foarte apropiat de cel din Marea Britanie, motiv pentru colonisti sa vorbeasca despre insula Tasmania ca despre Anglia Sudica. Din cele 365 de zile ale anului doar 40-60 dintre ele sunt “uscate”, in restul zilelor plouand de la razlet pana la torential, curentii de aer dinspre Marea Tasmaniei aflata la est de insula fiind responsabili pentru aversele de ploaie.

Anglia Sudica nu a fost singura denumire colocviala sau administrativa a Tasmaniei, de fapt, inainte sa primeasca acest nume insula s-a numit “Anthony van Diemen’s Land” dupa numele guvernatorului Indiilor Olandeze de Est, cel care a sponsorizat expeditia lui Abel Tasman catre aceasta parte a lumii. In secolul XX, odata cu aparitia radioului si televiziunii, insula a inceput sa fie numita si “Tassie”, mai ales in cadrul campaniilor de marketing dar si “Tas” in vorbirea colocviala.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti